Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Ζεστό» χρήμα για τους «επενδυτές» και νέο πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης και με κρατικά κονδύλια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για τα μονοπώλια στο χώρο της Ενέργειας, το χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) εντείνει τις διαδικασίες για την ίδρυση «Αναπτυξιακής Τράπεζας» και τον «εκσυγχρονισμό του πλαισίου» για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε η ίδρυση της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ» (με διεθνή ονομασία «Hellenic Development Bank SA»), σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα λειτουργεί ως «χρηματοδοτικός μηχανισμός - ομπρέλα» και όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς του Δημοσίου, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το «Enterprise Greece» κ.ά.

Η κυβέρνηση στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει, στέλνοντας το κατάλληλο «σήμα» προς το κεφάλαιο, ότι «στόχος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να "προικοδοτηθεί" με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της». Οπως ανακοινώθηκε επίσης, στόχος είναι η ΕΑΤ ΑΕ να λειτουργεί «συμπληρωματικά» προς τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με τη «διεθνή εμπειρία», ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με ανάλογη «Αναπτυξιακή Τράπεζα» του εξωτερικού, η οποία «θα λειτουργήσει ως Σύμβουλος για την ίδρυση και τη δραστηριοποίηση της ΕΑΤ ΑΕ».

Το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα χρηματοδοτεί βασικά έργα υποδομής και «περιφερειακής ανάπτυξης», εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις λεγόμενες «νεοφυείς επιχειρήσεις» και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά τους ορισμούς πάντα της ΕΕ για το μέγεθος των τελευταίων. Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα, όπως φαίνεται, στο ζήτημα αυτό, καθώς πιέζουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για άμεση χρηματοδότηση με «ζεστό» κρατικό χρήμα, κι έτσι στοχεύει εντός του επόμενου τριμήνου να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο ιδρυτικός νόμος της νέας «αναπτυξιακής τράπεζας».

Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εγχώρια «Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» και σε ό,τι αφορά τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών όπου θα διεξάγεται η δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών επιλογής του εκάστοτε «Αναδόχου». Η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, ενώ παράλληλα θα προχωρούν οι διαδικασίες «αποκέντρωσης» του «έως τώρα συγκεντρωτικού μοντέλου οργάνωσης» της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ ΑΕ). Και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία προφανώς εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθειά της για «μείωση της γραφειοκρατίας», επίσπευση χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης επενδύσεων κ.λπ., κατά τη γενικότερη απαίτηση του κεφαλαίου.

Τέλος, ως το «τυράκι στην φάκα» θα πρέπει να εκληφθούν οι χτεσινές αναφορές του ΚΥΣΟΙΠ στον περιλάλητο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις «Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών», που υποτίθεται ότι έχει στόχο την «αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ