Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοροεπιδρομή δίχως τέλος

Ο βαρύς φορολογικός πέλεκυς της κυβέρνησης πέφτει πάνω στα λαϊκά εισοδήματα τους επόμενους μήνες καθώς μετά την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος - η ημερομηνία έληξε προχτές - ακολουθούν οι επόμενες δύο, Σεπτέμβρη και Νοέμβρη, και αναμένονται εντός Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, έως 29 Σεπτέμβρη πρέπει να καταβληθεί η 2η δόση του φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι 31 Οκτώβρη καταβάλλεται η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι 30 Νοέμβρη πρέπει να πληρωθεί η 3η δόση του φόρου εισοδήματος, μαζί με την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, το Δεκέμβρη καταβάλλεται η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας για τους κατόχους ΙΧ και, τέλος, 31 Γενάρη πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 41,59% εξ αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό ποσό φόρου να φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ, που κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε φορολογική επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο. Το 42,8% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ μόλις το 15,5% ήταν πιστωτικό, με μέσο όρο επιστροφής 380 ευρώ ή συνολικά 361 εκατ. ευρώ. Τα ποσά φυσικά επιστρέφονται μόνο στη (σπάνια) περίπτωση που η διασταύρωση στοιχείων δείξει ότι ο φορολογούμενος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συμψηφίζονται με το ποσό επιστροφής. Αντίστοιχα, το σύνολο του φετινού ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν προστεθεί σχεδόν 5 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες σε σύνολο πλέον πλησιάζουν τα 100 δισ., συγκεκριμένα 95,186 δισ. ευρώ. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται επιπλέον αύξηση, ως αποτέλεσμα της δεδομένης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να «ακολουθήσουν» τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα σε φουλ ρυθμούς δουλεύει η «φάμπρικα» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών από τις εφορίες.

  • Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Στη διαδικασία μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται «βιώσιμες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο αριθμός των «δυνητικά επιλέξιμων» επιχειρήσεων κυμαίνεται από 150.000 έως 400.000.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ