Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Καμία ανοχή στα κυβερνητικά ψέματα περί σταθεροποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και να πέσουν τα φώτα της επικαιρότητας από τα εγκαίνια των νέων μηχανημάτων του ΠαΓΝΗ από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τις διακηρύξεις περί στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πραγματικότητα ήρθε να θυμίσει σε ασθενείς και εργαζόμενους ποια είναι η αλήθεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να πετύχει το πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο 2017 (που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους), εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών, «πετσόκοψε»:

 • Κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ
 • Κατά 72 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
 • Κατά 55 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα πολυτέκνων

σε σχέση με την χρηματοδότηση που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) και αναδεικνύει τι ακριβώς σημαίνει το παραπάνω «πετσόκομμα», φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα το ΠαΓΝΗ. Συγκεκριμένα, η προβλεπόμενη επιχορήγηση του νοσοκομείου για το 2017 προβλέπεται στα 41.000.000 ευρώ και έχουν αποδοθεί μόνο τα 16.500.000. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει τίποτα από αυτά που οφείλει μέχρι σήμερα για το 2017 (οι απαιτήσεις για το Α' εξάμηνο είναι 18.000.000 ευρώ), ενώ εκκρεμεί να εξοφλήσει προς το νοσοκομείο τα έτη 2015 και 2016. Οι οφειλές του νοσοκομείου προς τρίτους ανέρχονται σε 30.0000.000 ευρώ. Στον προϋπολογισμό για φαρμακευτική δαπάνη για το 2017 είναι 23.295.000 (που υπολείπεται από το 2016) και οι αγορές μέχρι τις 30/6/2017 είναι 15.396.932 ευρώ. Το νοσοκομείο πληρώνει για τη μισθοδοσία του μη μόνιμου προσωπικού 6.500.000 ευρώ.


«Αυτή είναι η περίφημη στήριξη του συστήματος Υγείας με προϋπολογισμούς ψίχουλα, με νοσοκομεία και διοικήσεις που στο όνομα των περιορισμένων πόρων (μόνο για το λαό αλλά όχι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο) λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, πουλώντας υπηρεσίες και εκχωρώντας δημόσιους χώρους. Οπως επιδιώκει να κάνει η διοίκηση του ΠαΓΝΗ. Αυτή είναι η μεροληψία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μεροληπτικά τα νοσοκομεία να ψάχνουν να βρουν χορηγούς και φτηνό ευέλικτο προσωπικό», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Και αναφέρει μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής:

 • Μείωση των χειρουργικών κρεβατιών για να πάρει άδεια το εξουθενωμένο προσωπικό. Οπως γίνεται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται τακτικά χειρουργεία και οι λίστες αναμονής να αυξάνονται ανεξάρτητα αν είναι δημοσιοποιημένες ή όχι, όταν την άνοιξη πανηγύριζε η κυβέρνηση.
 • Για να λειτουργήσει το νέο μηχάνημα της Ακτινοθεραπείας ολοκληρωμένα, συζητάνε να μετακινήσουν προσωπικό από το Βενιζέλειο, το οποίο θα πληρώνεται από την πώληση των απογευματινών υπηρεσιών του ΠαΓΝΗ.
 • Την ίδια ώρα που η διοίκηση και το υπουργείο ανακοινώνουν προσλήψεις γιατρών, στη ΜΕΘ παραμένουν κλειστά κρεβάτια, λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργούν 12 ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 16. Αυτό σημαίνει άλλους 15 νοσηλευτές. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δεν υπάρχει από το 1989.
 • Η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών είναι χαρακτηριστική, πάρα τις προσπάθειες του υπουργείου να σχηματιστεί εικόνα «ανάκαμψης». Το νοσοκομείο προσαρμόζει τη λειτουργία του με τη στρατηγική του μικρότερου οικονομικού κόστους και του μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος, για τη διατήρηση της λειτουργίας του. Χαρακτηριστικά, το πρώτο 6μηνο του 2017 στη νοσηλευτική υπηρεσία ήρθαν 14 μόνιμοι νοσηλευτές και έφυγαν 7, στην τεχνική υπηρεσία έχει χρόνια να γίνει πρόσληψη, στη διοικητική υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν κανέναν μόνιμο διοικητικό υπάλληλο και η διοικητική γραμματειακή υποστήριξη των κλινικών στηρίζεται σε ιδιωτικούς υπάλληλους εταιρειών.
 • Συγχώνευση της Ορθοπεδικής Κλινικής με τη Γναθοχειρουργική.
 • Λίστες αναμονής σε τακτικά ιατρεία που φτάνουν τον Ιούνη του 2018. Περίτρανα αποδεικνύεται ότι η περίφημη «πρόσβαση στο νοσοκομείο» είναι, για ορισμένες ειδικότητες και επεμβάσεις, άπιαστο όνειρο.
 • Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την πρόσληψη 14 εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση. Ωστε με το τέλος της σύμβασης όλοι μαζί να οδηγηθούν στην απόλυση, μέσω της απόφασης του υπουργείου να στρέψει τους εργαζομένους των 550 ευρώ στην ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν χρειάζονται αυτές οι ειδικότητες να είναι κρατικοί υπάλληλοι.
 • Εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζομένους, με διπλοβάρδιες των 16 ωρών, με κίνητρο την αυξημένη αποζημίωση από τα έσοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου. Με κατάργηση της 5ήμερης εργασίας, με αλλότρια καθήκοντα. Αδειες των 5 ημερών για ορισμένα τμήματα, ή σε όσα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να πάρουν 10 μέρες προηγούνται εξαντλητικές βάρδιες πριν και μετά την άδεια. Μόνο στη ΜΕΘ οφείλονται 1.000 μέρες άδειας και 150 ρεπό.

«Καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης ότι τάχα σταθεροποιείται το δημόσιο σύστημα Υγείας! Είναι πολιτική και ταξική επιλογή οι δημόσιες δομές να δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος για το κράτος, έτσι ώστε να περισσεύουν χρήματα και με αυτά να διευρύνουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς υπερασπίζονταν και υπηρετούσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αυτούς και η σημερινή», καταλήγει το Σωματείο και καλεί όλες τις λαϊκές οικογένειες να οργανώσουν μαζί τον αγώνα, όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών αλλά και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Να διεκδικήσουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πρόσληψη όλων των εργολαβικών και των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org