Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Στα ζητήματα που ανέδειξε η απεργία των εργαζομένων στον Τουρισμό, στις 20 Ιούλη, και στην ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και ένταση της ταξικής πάλης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων νομού Αττικής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 20 Ιούλη με την απεργία μας στείλαμε μήνυμα αντίστασης στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης. Στείλαμε μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την άθλια κατάσταση που διαμορφώνουν οι μεγαλοεργοδότες και η κυβέρνηση για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τους στέλνουμε και τώρα μήνυμα ότι συνεχίζουμε, ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να γίνουμε περισσότεροι, να γίνουμε ικανότεροι, να αντεπιτεθούμε.

Είναι σημαντική παρακαταθήκη ότι πολλοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έκαναν την επιλογή να συγκρουστούν με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, με την πολιτική και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, να αψηφήσουν την τρομοκρατία των εργοδοτών. Ενώ σημαντική είναι και η πείρα από εκείνους που αποφάσισαν να συγκρουστούν με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήθηκαν σε ξενοδοχεία της Αθήνας, να απαντήσουν συλλογικά και περήφανα, σηκώνοντας το κεφάλι ψηλά και δίνοντας το παράδειγμα σε άλλους συναδέλφους που, κάτω από την πίεση και την τρομοκρατία, δεν κατάφεραν σε αυτή την απεργία να κάνουν το βήμα.


Είναι όλοι εκείνοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τα δουλεμπορικά συνεργεία, με τις συμβάσεις μιας μέρας, που τη μέρα εκείνη είπαν στον προϊστάμενο και τον διευθυντή "δεν γίνομαι απεργοσπάστης, η θέση είναι εδώ έξω". Ολοι αυτοί μπορούν το επόμενο διάστημα να συμβάλουν στο να δυναμώσουν τα σωματεία μέσα στα ξενοδοχεία και τα κέτερινγκ, να δυναμώσει το Συνδικάτο, να δυναμώσουν οι αγώνες μας.

Με την απεργία μας "βγάλαμε" την πραγματική εικόνα που κρύβεται πίσω από τα χλιδάτα σαλόνια των ξενοδοχείων, τα πολυτελή εστιατόρια, τα επιχειρηματικά "θαύματα" στις αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού.

Αναδείξαμε ποια είναι η περιβόητη τουριστική ανάπτυξη των 30 εκατ. τουριστών, τι σημαίνει το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που και η κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου προωθούν. Αποκαλύψαμε τον "εθνικό" στόχο που "μας βγάζει στο ξέφωτο". Αποδείξαμε πως κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν τον Τουρισμό για να πείσουν την εργατική τάξη να δεχτεί την άθλια κατάσταση που διαμορφώνουν, για να εξασφαλίζουν κέρδη στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους. Τα ρεκόρ κερδών, αφίξεων και διανυκτερεύσεων πατάνε στα ρεκόρ της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης και της απληρωσιάς χιλιάδων ξενοδοχοϋπάλληλων και επισιτιστών σε όλη την Ελλάδα.

Στείλαμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε τα επιδόματα φτώχειας και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης που δήθεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από τις ευθύνες τους.

Συγκρουστήκαμε με την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, που στηρίζει την εργοδοσία και την κυβέρνηση, τη γραμμή που προβάλλουν. Οτι φταίνε οι "κακοί" εργοδότες, ενώ οι "καλοί" είναι αυτοί που εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική. Με τη γραμμή που θέλει να διαμορφώνονται τα αιτήματα και οι αγώνες των εργαζομένων στα όρια του μέτρου, των αντοχών και αναγκών των επιχειρήσεων, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν. Οι ευθύνες τους για την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα στον κλάδο είναι τεράστιες. Κάθε δικαίωμα που χάθηκε φέρει την υπογραφή τους. Η τυπική απόφαση που πήραν για την απεργία δεν τους ξεπλένει για όσα έκαναν και κάνουν. Αλλωστε, ακόμα και αυτήν την απόφαση στην πράξη την υπονόμευσαν σε όλη την Ελλάδα.

Αναδεικνύεται περισσότερο η ανάγκη να αλλάξουν αποφασιστικά οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία και σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, και στα επιχειρησιακά. Να αντιπαλέψουμε την πιο επικίνδυνη λογική που προβάλλουν αυτές οι δυνάμεις. Τη λογική που λέει ότι με διαπραγματεύσεις, με "διάλογο", χωρίς ριζικές αλλαγές, χωρίς σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, και που ταυτόχρονα προβάλλει την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.

Είναι προϋπόθεση για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει και η αναγκαία συμμαχία μας, με τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, με τους αγρότες, για να παλέψουμε από κοινού για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, όπου ο λαός θα έχει την εξουσία.

Συνεχίζουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
  • Αύξηση των μισθών για όλους, χωρίς διαχωρισμούς νέων και παλιών. Κάλυψη όλων των απωλειών από το 2012 έως σήμερα. Υπογραφή και υποχρεωτικότητα τέτοιων Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Να έχουμε σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της ενοικιαζόμενης εργασίας.
  • Να έχουμε 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
  • Επιστροφή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για όλες τις ειδικότητες που έχουν αποχαρακτηριστεί από τους αντιασφαλιστικούς νόμους.
  • Επαναφορά της 20ετίας στο ΕΦΑΠΑΞ και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2010, και επέκτασή του σε όλο τον κλάδο.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους και τους εποχικούς, μέχρι να βρουν δουλειά.
  • Δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους, πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πείρα από την τελευταία απεργιακή μάχη (2017-08-10 00:00:00.0)
Σήμερα η πανελλαδική απεργιακή μάχη του κλάδου (2017-07-20 00:00:00.0)
Ολοι στην απεργία στις 23 Αυγούστου για τα ΒΑΕ (2011-08-11 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία (2011-03-05 00:00:00.0)
Οξύνεται η επίθεση στο όνομα της κρίσης (2008-11-15 00:00:00.0)
Ηχηρό χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική (1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org