Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Μαδούρο και συλλήψεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογής των αντιπροσώπων για τη νέα Συντακτική Συνέλευση, όπου συμμετείχε το 41,5% ή 8.089.320, σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Συγκεκριμένα, «παγώνουν» λογαριασμοί ή περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ ή περιοχές δικαιοδοσίας τους και απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται μαζί του. Η απόφαση δικαιολογείται ως μέτρο που παίρνεται «ενάντια σε ένα δικτάτορα», ενώ ήδη υπάρχουν και αναλύσεις ότι θα ακολουθήσουν κυρώσεις και στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, που έχει συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ν .Μαδούρο: «Σήμερα, η κυβέρνηση του αυτοκράτορα Ντόναλντ Τραμπ πήρε μια απόφαση εναντίον μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αποφάσεις που εκφράζουν την ανικανότητα, την απελπισία, το μίσος τους, εκφράζουν το χαρακτήρα του μεγιστάνα ο οποίος είναι αυτοκράτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δίνει εντολές που πρέπει να τηρούνται από τους υπηκόους του στην αυτοκρατορική γη τους, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», δήλωσε ειρωνικά. Και συνέχισε: «Εγώ δεν υπακούω σε αυτοκρατορικές εντολές, δεν υπακούω σε εντολές ξένων κυβερνήσεων, ούτε τώρα ούτε ποτέ. Είμαι ένας Πρόεδρος ελεύθερος, ανεξάρτητος, και επιπλέον αντιιμπεριαλιστής, του δρόμου ενάντια στον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, αντιαποικιοκράτης και αντιρατσιστής. Είμαι ενάντια στην Κου Κλουξ Κλαν που κυβερνάει τον Λευκό Οίκο και είμαι περήφανος γι' αυτό».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Πάρτε όσες κυρώσεις σας κάνει κέφι, ο βενεζουελάνικος λαός αποφάσισε να είναι ελεύθερος και εγώ είναι ο Πρόεδρος ενός ελεύθερου λαού, ανεξάρτητου, περήφανου, μπολιβαριανού και υπέρ του Τσάβες».

Επίσης ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι σκοπεύει να διατάξει έρευνα για τη στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που όλες αυτές τις μέρες προπαγάνδιζαν το κλίμα βίας.

Ακόμα, το βράδυ της Δευτέρας, η Κρατική Ασφάλεια της χώρας προχώρησε στη σύλληψη δύο ηγετών της αντιπολίτευσης, που κρατούνταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τον ηγέτη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος εκτίει ποινή 13 χρόνων για τη συμμετοχή και καθοδήγησή του σε τάγματα κρούσης που στις βίαιες εκδηλώσεις του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 43 ανθρώπων, και τον Αντόνιο Λεντέσμα, πρώην δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, που είναι καταδικασμένος για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Και για τους δύο αναφέρεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι παραβίασαν τους όρους κράτησης, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις, ενώ αξιολογήθηκαν και πληροφορίες ότι προετοίμαζαν απόδραση.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση άλλων ηγετών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, όπως και ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, που καταδίκασαν τις συλλήψεις. Ωστόσο, ο Ν. Μαδούρο προαναγγέλλει ότι με τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης, που αναμένεται αύριο (μετά και την εκλογή των 8 εκπροσώπων των ινδιάνικων κοινοτήτων, οι 537 εξελέγησαν την Κυριακή), θα συσταθεί επιτροπή που θα αποδώσει δικαιοσύνη και για τα τελευταία θύματα (και από τις δύο μεριές) στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης από το φετινό Απρίλη, που φτάνουν τα 114.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση, που δεν φαίνεται να υποχωρεί, «πατάει» πάνω σε μια αντικειμενική πραγματικότητα, σκληρή για το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που δεν είναι άλλη από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα και τη χρεοκοπία της λεγόμενης «αριστερής» διαχείρισης που πλασάρεται από την κυβέρνηση με την οπορτουνιστική θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», με υψηλούς «αντιϊμπεριαλιστικούς τόνους». Βεβαίως η αντιδραστική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και εντείνει την προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο, με τις «πλάτες» ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους, που θέλουν να πάρουν πίσω αγορές που έχασαν από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ