Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Συνεχίζουν την απεργία, χωρίς αποτέλεσμα η χτεσινή Τριμερής

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη 12η μέρα της απεργίας τους

Συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη 12η μέρα της απεργίας τους, στις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μαντουδίου στην Εύβοια, με την οποία καταγγέλλουν την οργιώδη καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων: Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα εφτά μηνών, καθώς και ένσημα, επιμένει να μην δίνει πραγματικό αντικείμενο εργασίας στα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου, δεν τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της. Τις προηγούμενες μέρες, εκτός από την εργασιακή «γαλέρα», οι απεργοί αντιμετώπισαν και την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του αγώνα τους, η οποία δεν κατάφερε ωστόσο να κάμψει την αποφασιστικότητά τους.

Χτες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του κλαδικού συνδικάτου Εύβοιας - Βοιωτίας και του επιχειρησιακού σωματείου. Συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκλεγμένος στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του υπουργείου τους εργαζόμενους συνάντησαν υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ η πολιτική ηγεσία έλαμψε διά της απουσίας της. Αντίστοιχα, η εργοδοσία εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο και όχι από τους ιδιοκτήτες της.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη πρακτική της εργοδοσίας να μην καταβάλλει τη μισθοδοσία τους, αλλά μικροποσά «έναντι» κι αυτά ακόμα κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει σε οφειλόμενα δεδουλευμένα εφτά περίπου μηνών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με πιεστικά προβλήματα που αφορούν την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις οφείλονται και σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή φύγει από τη δουλειά το προηγούμενο διάστημα. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν την άμεση καταβολή των οφειλομένων σε όλους, εργαζόμενους και απολυμένους. Στις υποσχέσεις της εργοδοσίας να καταθέσει τις επόμενες μέρες πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, αντέταξαν την ανάγκη να πληρωθεί ένα σημαντικό μέρος από τις μισθοδοσίες άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απληρωσιά. Αναδείχθηκαν ακόμα οι «παρενέργειες» που προκαλεί στους εργαζόμενους η μη καταβολή των ενσήμων, στερώντας τους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή σε άλλες περιπτώσεις το επίδομα ανεργίας.

Το ζήτημα της παροχής πραγματικού αντικειμένου εργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τέθηκε επίσης, καθώς η εργοδοσία επιμένει να κρατά τους συνδικαλιστές σε «καραντίνα». Συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει τους συνδικαλιστές ως «φύλακες» σε ένα κουβούκλιο που έχει δημιουργήσει στην περιοχή των Οινοφύτων, όπου τους αναγκάζει να κάνουν τη βάρδιά τους σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές όπως ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, τουαλέτα. Τις συνθήκες αυτές έχουν μάλιστα διαπιστώσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες έχουν κληθεί και έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους. Στο φόντο αυτό οι συνδικαλιστές επισήμαναν τις ευθύνες που βαραίνουν το υπουργείο, ώστε να δοθεί τέλος στην εκδικητική στάση της εργοδοσίας, να προστατευτεί η ασφάλεια και η υγεία, καθώς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν με ανακοινώσεις τους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» προστίθενται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ