Σάββατο 29 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία επιδιώκει να αποφύγει να βρεθεί μετέωρη μετά το Brexit, που θα σημάνει χάος για τις επιχειρήσεις, αλλά η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δήλωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, στο BBC. Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους «Financial Times», ότι δηλαδή είπε σε στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου πως επιθυμεί να διαπραγματευθεί μία απλή μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες με στόχο τη διατήρηση των σημερινών εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια μετά το Brexit.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, ανακοίνωσε ότι εθνικοποιούνται «προσωρινά» τα ναυπηγεία STX France, στο Σεν Ναζέρ της ανατολικής Γαλλίας. Ο Λε Μερ είπε ότι η απόφαση επιδιώκει «να υπερασπιστεί τα στρατηγικά συμφέροντα» και ότι «θέλουμε να έχουμε όλες τις εγγυήσεις, και λέω όλες, ότι αυτή η τεχνογνωσία δεν θα φύγει κάποια ημέρα σε μια άλλη μεγάλη, παγκόσμια, μη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη», φωτογραφίζοντας κατά πολλούς την Κίνα. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τον ιταλικό όμιλο «Fincantieri» για την εξαγορά του 50% των μετοχών των ναυπηγείων, που όμως δεν τελεσφόρησε. Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε την απόφαση λέγοντας ότι «ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι αποδεκτές βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τις σχέσεις μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών». Ωστόσο το Παρίσι ισχυρίζεται ότι η πρότασή του «παραμένει στο τραπέζι».

ΤΟΚΙΟ.-- Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε χτες ότι το Τόκιο θα επιβάλει νέες πρόσθετες κυρώσεις στη ΛΔ Κορέας, μετά και από τα νέα μέτρα που αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η China Eastern Airlines ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 375 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ποσοστό 10% στην αεροπορική εταιρεία «Air France - KLM», με στόχο να επεκτείνει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση του συγκεκριμένου κινεζικού αερομεταφορέα.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Σε απεργία κατέβηκαν από το βράδυ της Παρασκευής περίπου 700 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες εδάφους στο αεροδρόμιο του Τορόντο στον Καναδά, όπως αχθοφόροι, καθαριστές, οδηγοί ρυμουλκών κ.ά., διεκδικώντας την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας. Εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων κατήγγειλαν την εταιρεία «Swissport», που έχει την ευθύνη μέρους των υπηρεσιών στο αεροδρόμιο του Τορόντο, ότι προσπαθεί με εκβιασμούς και απειλές να επιβάλει τριετές πάγωμα μισθών στην πλειονότητα των εργαζομένων και προϋπόθεση ελάχιστης εβδομαδιαίας απασχόλησης 30 ωρών προκειμένου να δικαιούνται πλήρη επιδόματα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη Τρίτη τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» εναντίον πολυάριθμης αποστολής επιστημόνων και εργαζομένων σε πετρελαϊκή εταιρεία στην πόλη Μαγκουμέρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Στην ίδια επίθεση είχαν απαχθεί 10 γεωλόγοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ