Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κίνδυνοι για την αστική πυροπροστασία

Icon

Τους κινδύνους για την πυροπροστασία αστικών περιοχών όπου εδρεύουν πυροσβεστικά κλιμάκια, ελλείψει μόνιμης παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και κατατέθηκε από τους βουλευτές Χρήστο Κατσώτη, Σάκη Βαρδαλή, Νίκο Καραθανασόπουλο, Γιώργο Λαμπρούλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), επισημαίνονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν για την πυροπροστασία των αστικών περιοχών όπου εδρεύουν πυροσβεστικά κλιμάκια, λόγω απομάκρυνσης σε μεγάλη απόσταση όλων των υπαρχόντων πυροσβεστικών οχημάτων. Τα πυροσβεστικά οχήματα όπως αναφέρεται διασπείρονται για περιπολία δασών στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να μην παραμένει ούτε ένα στελεχωμένο πυροσβεστικό όχημα εντός των ορίων των αστικών περιοχών, για την άμεση επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης αστικού συμβάντος.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΑΚΠ επίσης αναφέρει ότι οι κατά τόπους υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες κινούνται στα πλαίσια της διαταγής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1.5 της διαταγής που εκδόθηκε στις 3/3/2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 13332 Φ.702.15, με θέμα: "Επικαιροποίηση επιχειρησιακού σχεδιασμού - Ορθή Επανάληψη".

Η συγκεκριμένη διαταγή αναφέρει: "Επίσης, με ευθύνη των διοικητών στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, αλλά και των διοικητών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στην περιοχή ευθύνης των οποίων λειτουργούν πυροσβεστικά κλιμάκια, το πυροσβεστικό προσωπικό που στελεχώνει τα πυροσβεστικά κλιμάκια θα διενεργεί περιπολίες και τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας δεν θα παραμένει στο χώρο του πυροσβεστικού κλιμακίου, αλλά θα διασπείρεται σε προκαθορισμένη περιοχή προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η επιτήρηση ευαίσθητων δασικών περιοχών, αλλά και να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε συμβάν δασικής πυρκαγιάς...".

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, της οποίας η διαχείριση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Από τη μια μεριά, επιλέγει να διασπείρει πυροσβεστικά οχήματα για την επιτήρηση δασικών περιοχών, από την άλλη όμως, σε περίπτωση εκδήλωσης αστικού συμβάντος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις των κλιμακίων θα βρίσκονται μακριά από την αστική περιοχή ευθύνης τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυροπροστασία των κατοίκων της περιοχής.

Η αιτία του προβλήματος είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να έχει συρρικνωμένες τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα. Διατηρεί μειωμένες τις δυνάμεις του προσωπικού και μάλιστα με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα στον κρίσιμο τομέα της πυροπροστασίας. Θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωές πολιτών και πυροσβεστών.

Το ΚΚΕ απαιτεί τώρα η κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με την ταυτόχρονη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση, ώστε να αναβαθμίσει άμεσα και ουσιαστικά την πυροπροστασία των κατοικημένων περιοχών και γενικότερα τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, και να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ