Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Πράσινες» μπίζνες με ΜΚΟ!

Η σύναψη «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» του δήμου Λαρισαίων με τη ΜΚΟ «Greenpeace», που αφορά «την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας» και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι το 2018, με την τοποθέτηση των συγκεκριμένων ΑΠΕ στις στέγες σχολικών μονάδων και δημοτικών κτιρίων, που θα κοστίσει στο δήμο 200.000 ευρώ, ψηφίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Η "ευαισθησία" της δημοτικής αρχής και των ανάλογων ΜΚΟ, παρά τα "παχιά" λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και τις διακηρύξεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, υπογραμμίζοντας ότι «η ευαισθησία του λαού μπροστά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως οι διάφορες λύσεις που εμφανίζονται ως αναγκαίες, αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών που διαθέτουν την ανάλογη "πράσινη" τεχνολογία».

Ο καλύτερος υπηρέτης του κεφαλαίου

Σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή της «πρώτη φορά αριστεράς» στη Λάρισα έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως την εκτίμησή της ότι αποτελεί τον καλύτερο υπηρέτη του κεφαλαίου στο χώρο ευθύνης της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει: «Ο λαρισαϊκός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε ουσιαστικό από τέτοιου είδους συμφωνίες και "πράσινες επενδύσεις", καθώς αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει πιστά και η δημοτική αρχή Λαρισαίων, είναι η πηγή της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναλογιστούν οι εργαζόμενοι πόσο πλήρωσαν και πληρώνουν τις "πράσινες επενδύσεις" στην Ενέργεια. Μόλις το χειμώνα που μας πέρασε, στο κέντρο της πόλης λόγω αυτής της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας θρηνήσαμε θύματα και δυστυχήματα από λαϊκές οικογένειες, που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και να έχουν μια λάμπα αναμμένη το βράδυ. Στο επιχείρημα ότι θα ελαφρυνθούν οι δημότες από τα έξοδα που πληρώνει ο δήμος για το ηλεκτρικό, ας αναλογιστούν οι λαϊκές οικογένειες πόσα πληρώνουν για τα στοιχειώδη (καθαριότητα, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς κ.λπ.), όταν η φορολεηλασία έφτασε για το 2016 τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κυμανθεί και για το 2017».

Ριζικά διαφορετικός δρόμος

Καταλήγοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το κίνητρο της παραγωγής, το δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί κάθε κοινωνία. Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αντικατάσταση του κινήτρου του κέρδους απ' τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μαζί με τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, καθώς και την ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, την αναλογική ανάπτυξη εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και της εξάρτησης σε πρώτες και ενδιάμεσες ύλες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ