Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εν μέσω μαχών και επανακαθορισμού συμφερόντων

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τη Ράκα, την λεγόμενη πρωτεύουσα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, αλλά και οι επιθέσεις ισλαμιστών κατά θέσεων του συριακού στρατού στην ευρύτερη επαρχία της Δαμασκού, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει ένα συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα της CIA για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ορισμένων ένοπλων ομάδων κατά της συριακής κυβέρνησης. Υποτίθεται ότι η απόφαση πάρθηκε γιατί ...ανακαλύφθηκε ότι ο εξοπλισμός έφτανε στα χέρια τζιχαντιστών (λες και δεν ήταν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους που εξέθρεψαν όλους τους εγκληματίες για την αλλαγή μη αρεστών κυβερνήσεων). Αξιωματούχοι και ανώνυμες πηγές των ΗΠΑ λένε ότι δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ρωσίας για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία, ούτε παζάρι μαζί της, αν και ερμηνεύτηκε ως «κίνηση βελτίωσης των σχέσεων».

Επίσης, «σάλος» έχει προκληθεί μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη, από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», γραφήματος που απεικόνιζε τη θέση αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Αντριαν Ράνκιν - Γκαλογουέι είπε ότι η δημοσίευση αυτή «εκθέτει τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού σε άχρηστους κινδύνους», ενώ οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στη «σύμμαχό τους» στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, διαβεβαίωνε χτες ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε κανένα ρόλο στη δημοσίευση, αλλά οι πληροφορίες προέρχονται από «δίκτυο πηγών του ίδιου του πρακτορείου». Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, 200 Αμερικανοί στρατιώτες και 75 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί σε προκεχωρημένα φυλάκια σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βόρεια της Ράκα.

Για την κατάσταση της Μοσούλης στο Ιράκ

Σε ενημέρωση που έκανε χτες ο πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα, Γκάζι Ζιμπάρι, για την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τα δύο εκατομμύρια, από τους οποίους 250 χιλιάδες έχουν ήδη επιστρέψει στην πόλη, στο ανατολικό τμήμα της, το οποίο απελευθερώθηκε νωρίτερα φέτος. Η Μοσούλη έχει απελευθερωθεί πλήρως, οι περισσότεροι μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν, ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν ανάμεσα στους εκτοπισμένους στη διάρκεια των μαχών, αλλά οι περισσότεροι συνελήφθησαν. Κάποιοι όμως παρέμειναν κρυμμένοι στη Μοσούλη, γι' αυτό οι δυνάμεις ασφαλείας θέλουν να είναι σίγουροι ότι η πόλη είναι απολύτως ασφαλής προτού επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν».

Πρόσθεσε επίσης: «Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την κατοχή της Μοσούλης υπολογίζονται περίπου στα δύο εκατομμύρια δολάρια. Καταλήφθηκαν όλες οι πετρελαιοπηγές στην περιοχή, οι οποίες πλέον έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Σημειώνονται ακόμη κάποιες συγκρούσεις σε άλλες περιοχές κοντά στη Μοσούλη. Υπάρχουν περιοχές κοντά στη Μοσούλη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, όπως η Ταλ Αφαρ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανακατάληψή τους».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το Κουβέιτ θα διοργανώσει «διάσκεψη δωρητών», ενώ ερωτηθείς για τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει τέσσερις αραβικές χώρες (Αίγυπτος, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία) κατά του Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία», ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Αθήνα είπε ότι το Ιράκ δεν υιοθετεί αυτή την άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ