Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών με των μονίμων εκπαιδευτικών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να εξισωθούν οι άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνες των μονίμων ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση - την περασμένη Δευτέρα - της Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα προς τον υπουργό Παιδείας. Ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές και ενδεικτικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν αναπληρωτές θελήσουν να πάρουν μία κανονική άδεια - η οποία δεν μπορεί να είναι περισσότερο από επτά μέρες - τότε είναι υποχρεωμένοι αυτή να την πληρώσουν στο τέλος με 35 ευρώ για κάθε μέρα άδειας, αν τυχόν πάρουν αναρρωτική άδεια η οποία θα είναι πάνω από δεκαπέντε μέρες, κινδυνεύουν να απολυθούν αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις άδειες μητρότητας.

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως συμφωνεί με τα όσα αναφέρθηκαν, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ περίπλοκο νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους συναδέλφους να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται και παίρνουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί», σημειώνοντας πως «είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρέπει κανένας να απολύεται και νομίζω ότι δεν έχει απολυθεί». Ο Κ. Γαβρόγλου είπε πως γίνονται προσπάθειες με το υπουργείο Εργασίας να λυθεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν θα μπορέσουμε να το εξομοιώσουμε το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς, πάλι για λόγους νόμων, αλλά θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε».

«Ο υπουργός ή το υπουργείο δεν κρίνεται από τη θεωρητική του συμφωνία, αλλά από τις πράξεις του», σημείωσε ο Γ. Δελής, προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση είχε πραγματικά τη βούληση, «τότε θα χρειαζόταν μονάχα μία διάταξη, μια τροπολογία - από αυτές που η κυβέρνησή σας αρέσκεται να φέρνει εδώ στη Βουλή - η οποία θα μπορούσε να λέει ότι οι άδειες των αναπληρωτών εξισώνονται, εξομοιώνονται με τις άδειες των μονίμων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το βήμα της Βουλής, για μια ακόμα φορά, ακούστηκαν αόριστες υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι σήμερα περίπου είκοσι μία χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο περίπου εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων είναι αναπληρωτές. «Για εμάς είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ένα πράγμα που θα λυθεί μόνο μέσα από τους μόνιμους διορισμούς, για τους οποίους, όπως ξέρετε, έχουμε συζητήσει και δρομολογούνται αυτά που έχουμε πει και σε συνεννόηση με τους θεσμούς», είπε. «Κάποια στιγμή νομίζω ότι αυτό το εμπόριο ελπίδας, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνησή σας με αυτούς ειδικά τους ανθρώπους, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να σταματήσει», απάντησε ο Γ. Δελής, τονίζοντας πως είναι πραγματικά απαράδεκτη η κατάσταση που δημιουργεί το καθεστώς των αναπληρωτών, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα παιδιά, ιδιαίτερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που χρειάζονται ένα σταθερό παιδαγωγικό περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ