Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της»

Ψήφισμα καταδίκης της γερμανικής κυβέρνησης και αποδοκιμασίας της στάσης της ελληνικής

Το προεδρείο της σύσκεψης
Το προεδρείο της σύσκεψης
Η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται ν' αγνοήσει τις απειλές Ράους (του Γερμανού Προέδρου) και τις οποιεσδήποτε πιέσεις και να ολοκληρώσει το έργο της για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Η έκκληση αυτή περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που εξέδωσαν, προχτές το βράδυ, αντιστασιακοί, νομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση -συζήτηση που οργάνωσαν - με αφορμή τις συνεδριάσεις του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου στις 17/9/2001 και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου στις 19/9/2001 σχετικά με το θέμα αυτό - το «Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», το «Δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων των Θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής 1941-'45. Στο ψήφισμα καταδικάζεται η γερμανική κυβέρνηση για την άρνησή της να αποζημιώσει τα θύματα αλλά και η υποτακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται:

«Εμείς οι Ελληνες πολίτες, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, ύστερα από πρόσκληση του "Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα", του "Δικτύου των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας" και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων των Θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής 1941-45", αφού ακούσαμε τους ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν στο σύνολο των οφειλών του γερμανικού δημοσίου προς το ελληνικό δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες-θύματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά την περίοδο 1941-'45, στην απαράδεκτη στάση των γερμανικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν αποζημιώσει όλες τις άλλες χώρες της αντιφασιστικής συμμαχίας πλην της Ελλάδας, στην υποτονική διεκδίκηση των οφειλών αυτών από τις ελληνικές κυβερνήσεις, στην ιστορική απόφαση 11/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου. Αλλά και τη μειοψηφία και τις εν συνεχεία ενέργειες του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποβλέπουν στην ανατροπή της απόφασης αυτής, με συνέπεια την απαλλαγή του γερμανικού δημοσίου από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης των Ελλήνων πολιτών-θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Αποφασίσαμε τα εξής:

1) Καταδικάζουμε τη γερμανική κυβέρνηση, που όχι μόνον αρνείται να εξοφλήσει τις οφειλές του γερμανικού δημοσίου προς το ελληνικό δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες-θύματα της γερμανικής θηριωδίας, αλλά και απειλεί με αντίποινα εάν εκτελεσθούν οι σχετικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (δηλώσεις Ράους).

2) Διαμαρτυρόμαστε για την ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της διεκδίκησης των ελληνικών απαιτήσεων έναντι του γερμανικού δημοσίου.

3) Χαιρετίζουμε τις ιστορικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που καταδίκασαν το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και αποδοκιμάζουμε τις αντίθετες ενέργειες ελαχίστων δικαστών (σ.σ. του προέδρου του ΑΠ, Στ. Ματθία, και 4 ακόμα αρεοπαγιτών).

4) Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη ν' αγνοήσει τις απειλές του κ. Ράους και τις οποιεσδήποτε πιέσεις και να ολοκληρώσει το έργο της για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ