Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία

Στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έχουν μπει στη μάχη για την επιτυχία του 43ου Φεστιβάλ, που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση χιλιάδων νέων ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία. Σε αυτήν την υπερσαραντάχρονη διαδρομή του έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ιδεολογική, πολιτική και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, με τις αξίες, τα ιδανικά, την Ιστορία και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Το 43ο Φεστιβάλ εντάσσεται και αυτό στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μπροστά στα 100χρονα του Κόμματος και τα 50χρονα της ΚΝΕ, που συμπληρώνονται το 2018. Η Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της, που θα έχουν την ευκαιρία και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να γνωρίσουν, είναι πολύτιμα εφόδια για τη σύγχρονη πάλη του λαού και της νεολαίας. Σ' αυτόν τον αγώνα αποτελούν πηγή έμπνευσης, αντοχής, ηθικής και πολιτικής διαπαιδαγώγησης.


Μέσα από τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, τιμάται η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το μεγάλο αυτό κοσμοϊστορικό γεγονός, που αποτέλεσε την αρχή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα και συντάραξε τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού κόσμου, που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι ακόμα και όταν όλα φαίνονται «ακίνητα», η ιστορία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν προς τα μπρος. Γι' αυτό και στο σύνθημά του αξιοποιεί τους στίχους του ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, δίνοντας έμφαση στα μέτρα που πρέπει να πάρουμε ο λαός και η νεολαία σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο φωτεινό μέλλον.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, καθώς και άλλες εκθέσεις, που θα δημοσιευτούν αναλυτικά σε επόμενα φύλλα. Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργεί Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Κομμουνιστικών Νεολαιών, Μαθητικό Στέκι με τη δική του σκηνή και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, Χώρος με πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, Χώρος για τους φοιτητές και σπουδαστές, Χώρος για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, καθώς και για τους νέους σχολών κατάρτισης με δικό τους πρόγραμμα, Χώρος κατά των ναρκωτικών, περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, Στέκι Πολιτισμού με δικό του πρόγραμμα εκδηλώσεων και παραστάσεων και πολλά ακόμα. Και τις τρεις μέρες θα υπάρχει ένας πραγματικός πλούτος πολύμορφων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Από 15 έως 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί και αθλητικό camp, που θα περιλαμβάνει αναρρίχηση, συζητήσεις, σεμινάρια, τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, καθώς και λαϊκό αγώνα δρόμου.

Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τους καλλιτέχνες που θα δώσουν το «παρών» αυτές τις μέρες στις 3 Σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική Σκηνή).

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα με τη συμμετοχή πολλών και αγαπημένων καλλιτεχνών. Αναφέρουμε το αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τη συμμετοχή των Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Βασίλη Κορακάκη και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Αφιέρωμα με τίτλο «Ο Γκάτσος που αγάπησα», με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Αφιέρωμα στον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι και τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου με τίτλο «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του...», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Θάνου Μικρούτσικου και ενορχήστρωση Θύμιου Παπαδόπουλου, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη.

Θα συμμετάσχουν ακόμα οι καλλιτέχνες: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μυστακίδης, Imam Baildi, ο Τζώρτζης και το «Ανηφόρι», Χριστόφορος Ζαραλίκος, Φρανκ, Death South Dealers, Mother of Millions, Pulse R, Rebellion Connexion, Sober on Tuxedos, Ησαΐας Ματιάμπα, Πέννυ Μπαλτατζή, Μύρωνας Στρατής, Υπεραστικοί, Νίκος Φάκαρος, Smyrna, Ασπασία Στρατηγού, Ηλίας Υφαντίδης, George Zervos.

  • Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δημοσιευτεί στις 23/7 στο «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org