Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Αλκηστη» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιούλη, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η Αλκηστη είναι το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.) και προκάλεσε ατελείωτες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων.

Το Εθν. Θέατρο προσφέρει 1.000 εισιτήρια ανά μέρα στην τιμή των 16 ευρώ στο άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά μέρα στην τιμή των 26 ευρώ στο κάτω διάζωμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στα πούλμαν τους θεατές θα συνοδεύουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα τους παρέχουν στοιχεία για τον συγγραφέα και την εποχή του, για το έργο, το είδος και την παράσταση. Η διάθεση των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται στο κεντρικό ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Τρίτη έως Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. - 3 μ.μ., Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) μέχρι τις 26 Ιούλη.

«Ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, αναγκάστηκε να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Αδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να πεθάνει αντί γι' αυτόν με τη θέλησή του.

Οι ηλικιωμένοι γονείς του αρνούνται να τον υποκαταστήσουν στον Αδη. Η μόνη που δέχεται να πεθάνει στη θέση του είναι η γυναίκα του, η Αλκηστη.

Το νεκρό της σώμα είναι ακόμα άταφο, όταν η αναπάντεχη επίσκεψη του Ηρακλή αλλάζει τα δεδομένα. Ο Αδμητος κρύβει το βαρύ πένθος από τον φίλο του και τον φιλοξενεί στο παλάτι. Ο Ηρακλής, χωρίς να γνωρίζει τη συμφορά που βαραίνει το σπίτι, πίνει και γλεντά, εξοργίζοντας με την προκλητική συμπεριφορά του τον υπηρέτη που του αποκαλύπτει τον θάνατο της Αλκηστης. Ντροπιασμένος ο ήρωας αποφασίζει να πράξει το αδύνατο: Να φέρει πίσω τη νεκρή από το σκοτεινό βασίλειο του Αδη. Επιστρέφοντας από εκεί, παραδίδει στον Αδμητο την πεπλοφορεμένη γυναίκα που συνοδεύει. Οταν το πέπλο σηκωθεί, ο Αδμητος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουβό αίνιγμα.

Η συνύπαρξη τραγικών και κωμικών στοιχείων στο έργο, καθώς και το αινιγματικό τέλος του, προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων, δίνοντας αφορμή στον συγγραφέα του "Αθηναϊκού Διαφωτισμού" να θίξει διαχρονικά ζητήματα: Ποιος αξίζει περισσότερο να ζήσει, ποιος να πεθάνει, και για ποιο λόγο; Μπορεί η πραγματικότητα του θανάτου να ανατραπεί χωρίς συνέπειες;

Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (20/10/1940 - 24/1/2017)».

Συντελεστές της παράστασης: Κώστας Τοπούζης (μετάφραση), Κατερίνα Ευαγγελάτου (σκηνοθεσία - επεξεργασία μετάφρασης), Εύα Μανιδάκη (σκηνικά), Βασιλική Σύρμα (κοστούμια), Πατρίσια Απέργη (κίνηση), Γιώργος Πούλιος (μουσική σύνθεση), Σίμος Σαρκετζής (φωτισμοί), Μελίνα Παιονίδου (μουσική διδασκαλία).

Διανομή ρόλων: Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αλκηστη), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Αδμητος), Δημήτρης Παπανικολάου (Ηρακλής), Γιάννης Φέρτης (Φέρης).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ