Κυριακή 16 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Διπλή επιτυχία για το ΣΟ Καβάλας

Η ομάδα του ΣΟ Καβάλας
Η ομάδα του ΣΟ Καβάλας
Με την ολοκλήρωση του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Α' Εθνικής Κατηγορίας ο Σκακιστικός Ομιλος Καβάλας ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερη φορά φέτος. Αποτελούμενος από τους Γ. Παπαϊωάννου, Σ.Π. Σεθουράμαν, Ι. Σάριτς, Αντ. Παυλίδη, Ευγ. Ιωαννίδη, Στ. Τσολακίδου, Αν.-Μ. Μπότσαρη, Δ. Ζησιάδη, Κ. Αποστολακάκη, Ευγ. Τσιβελεκίδου, Α. Καφετζή και Γ. Καλαμούκο και συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς (6 νίκες, 1 ισοπαλία), κατέκτησε το Πρωτάθλημα για 5η φορά στην ιστορία του (1999, 2005, 2008, 2009, 2017), ενώ λίγες μέρες πριν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Με τους Αντ. Παυλίδη και Στ. Τσολακίδου να έχουν αναδειχθεί σε Πρωταθλητές Ελλάδας στην αρχή του έτους, ο ΣΟ Καβάλας πρωταγωνιστεί στα σκακιστικά δρώμενα αυτήν την περίοδο. Στη 2η και 3η θέση του Πρωταθλήματος βρέθηκαν ο ΕΟΑΟ «Φυσιολάτρης» Νίκαιας (πρωταθλήτρια Ελλάδας 2016) και η ΕΣ Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκαν επίσης οι καλύτεροι παίκτες ανά σκακιέρα με βάση το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσαν.

Οπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, για τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων επιλέγονται ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με υποχρεωτική διαμονή για τους συμμετέχοντες και την ΕΣΟ να εισπράττει μέρος των εσόδων. Αυτό συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για παίχτες και ομάδες ειδικά στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της Α' Εθνικής, ανοίγει πιο έντονα η συζήτηση γύρω από το σύστημα αγώνων που χρησιμοποιείται. Σε ένα σύνολο 34 ομάδων (πολλές από τις οποίες δεν έχουν προκριθεί από τις Ενώσεις και τις Τοπικές Επιτροπές, αλλά αντικαθιστούν εκείνες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν) και 7 γύρων παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα. Φέτος, για παράδειγμα, παρατηρούμε ότι η 1η ομάδα της τελικής κατάταξης (ΣΟ Καβάλας) δεν αγωνίστηκε με την 3η ομάδα (ΕΣ Θεσσαλονίκης). Προβλήματα προκύπτουν και στη μέση της βαθμολογίας, όπου οι πρώτες 20 ομάδες παραμένουν στην κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες 14 υποβιβάζονται.

Το μοντέλο δεν είναι ασυνήθιστο. Η ΕΣΟ, εδώ και χρόνια, κινείται στην κατεύθυνση της γιγάντωσης των Πανελλήνιων διοργανώσεων, θυσιάζοντας τα αγωνιστικά κριτήρια στο βωμό του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ