Κυριακή 16 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η ενσωμάτωση στη συμμαχία του κεφαλαίου δεν είναι χωρίς αντιθέσεις

Στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τεργέστη της Ιταλίας (την τέταρτη του είδους, που ξεκίνησαν το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμανίας) επαναλήφθηκε η δέσμευση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ όπως των Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστρίας και των νεότερων Κροατίας και Σλοβενίας, αλλά των αστικών τάξεων της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, να προχωρήσει η μεγαλύτερη πρόσδεση στις ευρωατλαντικές δομές, με βασική επιδίωξη τον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Αυτή η κοινή πολιτική και δέσμευση, που στηρίζουν οι αστικές τάξεις προωθώντας τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, δεν είναι απρόσκοπτη και χωρίς εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η φιλοξενούσα χώρα Ιταλία (το ίδιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες Συνόδους σε Βερολίνο, Παρίσι και Βιέννη), όπου σημειώνεται μεν η διάθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των χωρών που δεν είναι ακόμα στην ΕΕ, αλλά στην υπογραφή της λεγόμενης Συνθήκης Κοινοτικής Μεταφοράς συμμετείχαν οι 5 χώρες και επιφυλάχτηκε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη λόγω διαφωνιών του σερβοβοσνιακού τμήματος της κυβέρνησης. Επίσης, στην περιοχή είναι έντονες οι τριβές για διμερή ζητήματα, όπως το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσόβου, οι εθνοτικές διαφορές που φούντωσαν μετά τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από τη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που στήριξαν όλες οι αστικές τάξεις που σήμερα, υποτίθεται, νοιάζονται για την ευημερία των λαών της περιοχής.

Πάντως, οι παρόντες στην υπογραφή της Συνθήκης Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, και οι επίτροποι Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ, εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως και οι αντίστοιχοι υπουργοί Οικονομίας, Μεταφορών των 5 χωρών, σημείωσαν τη μεγάλη της σημασία. Ουσιαστικά, αυτή αφορά στις υποδομές και την εναρμόνιση των νόμων και των διατάξεων που διέπουν τις μεταφορές και αποσκοπεί στο να διευρυνθεί η συνεργασία των χωρών με την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η με καλύτερους και οικονομικότερους όρους διακίνηση των προϊόντων που παράγουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Ως βασικός στόχος παρουσιάζεται η συνδεσιμότητα των οικονομιών σε πολλούς τομείς, για την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αγαθών, εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η ΕΕ και οι έξι χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ενός «Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου» για την εδραίωση, όπως λένε, μιας αγοράς περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων κι έτσι να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν κατά τα προσεχή έτη περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη ψηφιακών αγορών, την έξυπνη ανάπτυξη, την κινητικότητα ειδικευμένων εργαζομένων και την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν από την ΕΕ 7 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Τα μονοπώλια επίσης θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Από τις συζητήσεις δεν μπορούσε να λείπει ούτε και το ζήτημα «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του οργανωμένου εγκλήματος», με ευχολόγια περί ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών και ελέγχου των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και την απαραίτητη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται το ζήτημα της λεγόμενης «παράνομης μετανάστευσης» και επιλέγονται μέτρα αυστηρής φύλαξης των συνόρων, για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση, όπως ονομάζουν την τεράστια μετακίνηση πληθυσμών, που εμφανίζεται ως περίπου φυσικό φαινόμενο, ενώ είναι το απτό αποτέλεσμα του ξεριζωμού των λαών από τις πατρίδες τους, για να ξεφύγουν από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπου επικρατεί η «ειρήνη» τους με το πιστόλι στον κρόταφο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (2015-05-26 00:00:00.0)
«Εργαλείο» διάνοιξης νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια (2015-01-03 00:00:00.0)
Αποφάσεις για νέα σχέδια πολεμικής ετοιμότητας και δράσης (2014-08-15 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικές ζυμώσεις για «εξελίξεις» (2010-02-21 00:00:00.0)
Μηχανισμός επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή (2006-05-03 00:00:00.0)
Γαλλογερμανική επίδειξη δύναμης λίγο πριν την έναρξη (2003-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org