Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με πλούσια δράση κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για την απεργία στις 20 Ιούλη

Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» έκανε χτες το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής

Από την εξόρμηση στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Hilton»
Από την εξόρμηση στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Hilton»
Με πολύμορφες δραστηριότητες συνεχίζεται από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού η προετοιμασία για την πανελλαδική απεργία του κλάδου την Πέμπτη 20/7.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστική κινητοποίηση στα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας «ISS», γνωστής για την ένταση της εκμετάλλευσης σε μια σειρά εργολαβίες που αναλαμβάνει και στα ξενοδοχεία. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται από σωματεία και για τις επόμενες μέρες, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η προσπάθεια να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε όλο τον κλάδο, με συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας στην «ISS»

«Μην τολμήσετε να στείλετε απεργοσπαστικό μηχανισμό τη μέρα της απεργίας στις 20 Ιούλη. Η απάντησή μας δε θα 'ναι συμβολική. Την επόμενη φορά που θα λιποθυμήσει καμαριέρα λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, θα έρθουμε εκατοντάδες. Οργανωνόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής "δουλεμπόριο" των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς αξιοπρεπείς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».

Είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, σ' ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά «δουλεμπορικά» γραφεία, την εταιρεία «ISS».

Αιφνιδιαστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής στην «ISS» και στο «Hilton»
Αιφνιδιαστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής στην «ISS» και στο «Hilton»
Για το πλούσιο αντεργατικό παρελθόν και παρόν της συγκεκριμένης πολυεθνικής σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων που περνούν από τα γραφεία της, μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου.

Αναφέρθηκε στις συμβάσεις μιας μέρας που υπογράφουν οι εργαζόμενοι που στέλνονται στα ξενοδοχεία (καμαριέρες, λαντζέρηδες, μάγειρες), ώστε αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους να απολύονται το επόμενο πρωί. «Είναι ψέμα ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για έκτακτες ανάγκες και δε χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Χρησιμοποιούνται χειμώνα, καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται οι ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, καταβάλλοντας πενιχρούς μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ και μεροκάματα (3 ευρώ την ώρα). Χωρίς δικαιώματα στη μητρότητα, στην άδεια, στην πληρωμή, την επιδότηση ασθένειας».

Εφερε εικόνα από τα «πεντάστερα» κάτεργα της Αθήνας, που ξεζουμίζουν χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, όπου το ένα εργατικό «ατύχημα» διαδέχεται το άλλο, «ενοικιάζοντας» εργαζόμενους από ένα και δύο «δουλεμπορικά» προκειμένου να φουντώνει ο ανταγωνισμός και να επιτυγχάνουν το χαμηλότερο μισθό. «Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τον τουρισμό ή τον επισιτισμό, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό το μέλλον μάς επιφυλάσσουν. Αυτός που έχει μια εταιρεία σαν την "ISS", τι πουλάει; Τι παράγει; Παίρνει εμένα, με δανείζει αλλού και κερδίζει από τη δική μου δουλειά. Ο δικός μας κόσμος δεν είναι αυτός», είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, ζητώντας να εμφανιστεί κάποιος από τη διοίκηση «επιδεικνύοντας το ίδιο θάρρος που έχει όταν απολύει εργαζόμενους». Δεν εμφανίστηκε ωστόσο κανείς...

Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματικός όμιλος της «ISS» (ο οποίος ιδρύθηκε στη Δανία το 1901) το 2016 είχε παγκόσμιο τζίρο 10,64 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της, στόχος είναι να προσφέρει στον πελάτη «τη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους (...) την αύξηση της παραγωγικότητας & της αποδοτικότητας των εργαζομένων». Σήμερα έχει μισό εκατομμύριο «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από 130 διαφορετικές χώρες και δραστηριοποιείται σε 74 χώρες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τις αρχές του 2000 και είναι η πρώτη εταιρεία του είδους της που έλαβε άδεια λειτουργίας με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας, στήνοντας εργολαβίες σε ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, στον τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης κ.α., με περίπου 4.000 εργαζόμενους... Μεταξύ αυτών και οι καθαρίστριες του ΕΜΠ, οι οποίες πραγματοποίησαν πολυήμερο απεργιακό αγώνα στις αρχές του 2017, ενάντια στην εντατικοποίηση και την προσπάθεια της "ISS" να μειώσει κι άλλο τις αποδοχές τους.

«Οι δικές μας πληγές επουλώνονται μόνο με οργάνωση και αγώνα»

Αντίστοιχη αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και στο ξενοδοχείο «Χίλτον», θέτοντας τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και στον εκπρόσωπο της διεύθυνσης του ξενοδοχείου. Σε μια από τις «πεντάστερες» ναυαρχίδες του Τουρισμού, με 511 δωμάτια, των οποίων ο μέσος όρος πληρότητας το χρόνο ξεπερνά το 80%, με μόλις 15 καμαριέρες μόνιμες και 60 από «δουλεμπορικά» γραφεία, με συμβάσεις μιας μέρας ή ενός μήνα, που εξουθενώνονται καθημερινά... Με την χλιδή των δωματίων να μην φτάνει στα υπόγεια, εκεί όπου βρίσκονται τα πλυντήρια - στεγνωτήρια, με χαλασμένο κλιματισμό και δεκάδες εργαζόμενους στοιβαγμένους για 8 και 10 ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες... Με την τρομοκρατία και την απειλή να παραμονεύει...

«Οι δικές μας πληγές είναι αμέτρητες, καθαρίζουμε νύχτα με νύχτα και πληρωνόμαστε ψίχουλα» ανέφερε ο Νίκος Τάκας, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, μιλώντας στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΣΕΤΕ περί «πληγών στο σώμα του Τουρισμού» από την απεργία των εργαζομένων. «Στον Τουρισμό» πρόσθεσε ο Ν. Τάκας, «με 30 εκατομμύρια αφίξεις το 2017, με 15 δισ. ευρώ έσοδα πέρυσι, θα μπορούσε να έχει δουλειά όλος ο κόσμος και να πληρώνεται με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας (...) Ο μόνος τρόπος για να επουλωθούν οι δικές μας πληγές είναι οργάνωση και αγώνας. Ολοι στην απεργία στις 20 Ιούλη, για να αμειβόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Μπροστά στην απεργία, το κλαδικό συνδικάτο της Αττικής θα κάνει αύριο Κυριακή, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18/7 θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Ιούλη οργανώνεται από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 π.μ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Electra Palace»).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω καλεί στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα 17/7, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20/7, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).

-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί στις 20/7 σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ στις 9 π.μ. και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Χανίων καλεί στις 20/7 σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λασιθίου «Τάλως» καλεί στις 20/7, στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στις 20/7, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ