Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ
Η Γενιά του '30 στις εικαστικές τέχνες

H Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110), στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς της για ανάδειξη και αξιοποίηση της μόνιμης συλλογής της, δημιουργεί θεματικές ενότητες με την επιμέλεια ιστορικού Τέχνης, προκειμένου να οργανώσει με έναν διαφορετικό και πιο ουσιαστικό τρόπο τη συλλογή της. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν μια σειρά από έργα και καλλιτέχνες από τη συλλογή της.

Ηδη ο χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης φιλοξενεί από την Τρίτη 11 Ιούλη μια σειρά από έργα και καλλιτέχνες της Γενιάς του '30. Πρόκειται για μια ειδική, θεματική έκθεση, που προσπαθεί να φωτίσει τη γενιά των δημιουργών που εισήγαγε στη χώρα μας πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη καλλιτεχνικά ρεύματα και έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες της Γενιάς του '30 είναι οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Γιολδάσης, Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος κ.ά.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά έργα των μεγάλων «δασκάλων» της εποχής αυτής που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της Γενιάς του '30, όπως του Λυκούργου Κογεβίνα (που θεωρείται από τους πρωτοπόρους Ελληνες στη χαλκογραφία), του Δημήτρη Γαλάνη (πρωτοπόρος χαράκτης που έφερε σε επαφή την ελληνική τέχνη με τα ευρωπαϊκά ρεύματα και κινήματα, μέσα από τις πολύ γνωστές «Νεκρές Φύσεις» του), καθώς και του πολύ σημαντικού Γιάννη Κεφαλληνού, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που εκτός των άλλων, μέσα από το έργο και τη ζωή του εμφύσησε στους μαθητές του στοιχεία για τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης. Από το εργαστήριο του Κεφαλληνού, άλλωστε, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ξεπετάγονται ο Α. Τάσσος, η Βάσω Κατράκη, ο Γιώργος Σικελιώτης και άλλοι, που θέτουν την Τέχνη τους στην υπηρεσία των αγώνων του λαού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Π. Βαλσαμάκη, Δ. Γαλάνη, Γ. Κεφαλληνού, Λ. Κογεβίνα, Λ. Μαγγιώρου, Α. Κανά, Γ. Βελισσαρίδη, Γ. Τσαρούχη, Γ. Μόραλη, Σ. Βασιλείου, Β. Κατράκη, Α. Αστεριάδη, Α. Τάσσου, Ν. Εγγονόπουλου, Ν. Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Δ. Γιαννουκάκη, Α. Κορογιαννάκη, Νικόλα, Ν. Ατζαρίτη, Α. Βουρλούμη (μαθητής του Φώτη Κόντογλου), Δ. Μπισκίνη, Χ. Παλαιολόγου, Φ. Μαστιχιάδη.

Την έκθεση «Η Γενιά του '30 στις εικαστικές τέχνες, μέσα από τη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών» επιμελήθηκε ο ιστορικός Τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου.

H έκθεση θα λειτουργεί έως τις 29 Ιούλη και θα ανοίξει εκ νέου τις πύλες της για το κοινό από την 1η έως τις 30 του Σεπτέμβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 15.00, Τρίτη και Παρασκευή: 18.00 - 21.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεότερη τέχνη(7/7/2013)
Γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία(9/9/2010)
Οι μεγάλοι χαράκτες μας(6/1/2004)
«Φως και σκιές» στην Πινακοθήκη(13/7/2000)
Σχέδια και χαλκογραφίες του Λ. Κογεβίνα(4/6/2000)
Xαρακτική, ζωγραφική, κεραμική(20/5/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org