Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ψηφίστηκε η παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού

Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων από εκπροσώπους καλλιτεχνών και δημιουργών από το χώρο του βιβλίου, του τραγουδιού και του κινηματογράφου, η κυβέρνηση «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος και τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο, με «όχημα» την ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση τον Πολιτισμό, εξασφαλίζοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η κυβερνητική πολιτική, η οποία, όπως και στους υπόλοιπους τομείς, με σημαία πάντα την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών, τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, έτσι και στο χώρο της Τέχνης ετοιμάζεται να θυσιάσει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών καλλιτεχνών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται ολοένα και πιο έντονα στον Πολιτισμό, πλήττοντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα του λαού σε αυτόν», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο.

Οπως τόνισε, το νομοσχέδιο και η Οδηγία αυτό που κάνουν είναι να «παρεμβαίνουν για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, επιτρέποντας να ιδρυθούν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα είναι το βάθεμα της εμπορευματοποίησης στο χώρο του Πολιτισμού».

Εντελώς ενδεικτικά το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΣΔ) ακόμα και από επιχειρηματικούς ομίλους εκτός Ελλάδας, οι οποίοι θα «αντιπαρατεθούν» προκειμένου να οδηγήσουν στη διάλυση ή στην αλλαγή του χαρακτήρα τους τους σημερινούς ΟΣΔ, οι οποίοι έχουν ιδρυθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, λειτουργούν σε συνεταιριστική βάση, με αυτοδιαχείριση και χωρίς οποιαδήποτε κερδοσκοπική λογική, προκειμένου, όπως σημείωσε ο Γ. Δελής, «να υπερασπιστούν το έργο τους από τη μονοπωλιακή ασυδοσία που τους δείχνει τα δόντια». Ενισχύει ακόμα περισσότερο το ρόλο των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα στο χώρο και αποτελούν μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο χώρο του Πολιτισμού, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η «αμαρτωλή» Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

Η ταξικότητα του νομοσχεδίου διαφαίνεται και από άλλες διατάξεις, με χαρακτηριστική αυτή που αφορά την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, όπου, όπως ανέφερε ο Γ. Δελής, «εμπορευματοποιείτε τις σπουδές της, την ωθείτε στην επιχειρηματικότητα και τη σέρνετε στα πόδια των χορηγών». Συνολικά ο Γ. Δελής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κίνδυνο - θάνατο» για τον Πολιτισμό και πρόσθεσε πως «η ίδια η ζωή, η ιστορία της Τέχνης δείχνει ότι η Τέχνη γονιμοποιείται και ο καλλιτέχνης ολοκληρώνεται όταν συναντά και εκφράζει τον λαό, τις ανάγκες του και τους αγώνες του. Στους σημερινούς ταξικούς αγώνες οι καλλιτέχνες έχουν χρέος να συμβάλλουν και με το όπλο της Τέχνης τους».

Οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν τα άλλα αστικά κόμματα ήταν καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα και για δευτερεύοντα ζητήματα. Για παράδειγμα, η ΝΔ προέβαλε την «αδιαφάνεια στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας», το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα και ανικανότητα», ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και βρήκε «θετική» κατά τον Αντ. Γρέγο την προσπάθεια της κυβέρνησης «να βάλει μία τάξη στο χώρο», είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει γιατί δεν την εμπιστεύεται ότι θα το εφαρμόσει.

Αντιρρήσεις σε ορισμένα άρθρα εξέφρασαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο και των γενικότερων διεργασιών, ο Ν. Ξυδάκης και Ν. Φίλης, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 67 που αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο τελικά και αποσύρθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις στον τομέα του οπτικοακουστικού(2023-12-06 00:00:00.0)
Η επαγρύπνηση των δημιουργών πρέπει να ενταθεί(2020-01-28 00:00:00.0)
Στο πλευρό των δημιουργών για τη διεκδίκηση των πνευματικών τους δικαιωμάτων(2019-04-10 00:00:00.0)
Για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών - δημιουργών(2017-07-16 00:00:00.0)
Το δόλωμα και η παγίδα...(2013-11-10 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα πνευματικά δικαιώματα(2012-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ