Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΕΝΙΝ.-- Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χτες δύο Παλαιστίνιους (21 και 17 ετών) κατά τη διάρκεια επιδρομής σε στρατόπεδο προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στην περιοχή της Τζενίν, με τον ισχυρισμό ότι άνοιξαν πυρ. Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τους δύο νεκρούς υπάρχει και ένας τραυματίας στο πόδι. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Τζενίν και της Τουλκαρέμ, σε επιδρομές του στρατού συνελήφθησαν 12 Παλαιστίνιοι για τη δράση τους ενάντια στην κατοχή.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's Global Ratings» ανακοίνωσε χτες ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο του κρατικού χρέους της Βενεζουέλας σε CCC- (από CCC) και προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών μέσα σε έξι μήνες. Ο οίκος, που προφανώς εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, αναφέρεται στις συνέπειες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, και ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές ή από ξένες επενδύσεις και θα αναγκαστεί να πάψει να εξυπηρετεί το χρέος της. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι κλιμακώνεται η καπιταλιστική κρίση, που δεν αντιμετωπίστηκε με τη διαχειριστική σοσιαλδημοκρατική πολιτική του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιδεινώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, με ελλείψεις και πληθωρισμό στο 700%, κάτι που αξιοποιεί και η αντιδραστική αντιπολίτευση για τα δικά της σχέδια.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν εκσκαφή ενός μαζικού τάφου από τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936 - 1939) βρήκαν τους φυσικά διατηρημένους εγκεφάλους 45 ανθρώπων που εκτελέστηκαν πριν από 80 χρόνια και θάφτηκαν σε ένα λόφο στην επαρχία Μπούργκος (βόρεια). Τέτοιοι τάφοι υπάρχουν πολλοί, αλλά το αστικό κράτος δεν έχει ενδιαφερθεί για την ανακάλυψή τους. Τα ευρήματα στον τάφο Λα Πεδράχα διατηρήθηκαν, όπως λένε οι επιστήμονες, λόγω των πολύ ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών, αφού ισχυρές βροχές διαπότισαν τις τρύπες που είχαν αφήσει οι σφαίρες στα κρανία τους. Αυτή η διαδικασία «σαπωνοποίησης» τους μετέτρεψε σε μια σαπωνοειδή ουσία. Το φαινόμενο αυτό της διατήρησης των οργάνων μετά πολλά χρόνια είναι πολύ σπάνιο παγκοσμίως. Συγγενείς θυμάτων ελπίζουν στην ταυτοποίηση των ευρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ