Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές Κάλλας και Μάλερ

Η «Συμφωνία των Χιλίων» του Γκούσταβ Μάλερ θα παρουσιαστεί αύριο (8.30μμ), στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μουσική δημιουργία, που θεωρείται ως η πρότυπη χορωδιακή συμφωνία του 20ού αιώνα, όπως η «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν για το 19ο αιώνα. Ενα μανιφέστο της πίστης στον άνθρωπο, μία αισιόδοξη κραυγή της ανθρωπότητας. Εργο σε δύο μέρη, για μεγάλη ορχήστρα, οχτώ σολίστ, δύο μεικτές χορωδίες και χορωδία αγοριών, η «Συμφωνία των Χιλίων» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ολοκληρωμένη της μορφή. Συμμετέχουν οι σολίστ: Elizabeth Whitehouse, Hillevi Martinpelto, Martina Jankove, Yvonne Naef, Jadwiga Rappe, Herbert Lippert, Peter Weber, Andreas Macco. Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, με διεύθυνση του Franz Welser - Most, η Χορωδία Singverein της Εταιρείας Φίλων Μουσικής της Βιέννης, η Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας, η Χορωδία Αγοριών του Αγίου Φλοριάν της Αυστρίας και η Χορωδία του Ελληνικού Φεστιβάλ.

  • Αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας είναι η εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή στο Ηρώδειο, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ», στα πλαίσια του φεστιβάλ και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Η βραδιά, πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 24 χρόνων από το θάνατό της μεγάλης ντίβας.

Θα τραγουδήσει η Ελένη Κελεσίδη, μια νέα υψίφωνος που ξεχώρισε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Βιολέτας, στην «Τραβιάτα», στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, όπου πρωτοεμφανίστηκε. Θα παρουσιαστούν, επίσης, άριες από όπερες Ρώσων και Ιταλών συνθετών με συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Οπερας και Μπαλέτου του Εθνικού Θεάτρου Βελιγραδίου. Διευθύνει ο δημοφιλής Γιουγκοσλάβος μαέστρος Ντέγιαν Σάβιτς. Σημειώνουμε ότι, στα 24 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στη διοργάνωση αυτή συμμετείχαν καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης (Σούρα Τσερκάσκι, Βικτόρια ντε λος Ανχελες, Κρίστα Λούντιβχ, Τόμας Βάσαρι, Χαλίνα Τσέρνι - Στεφάνσκα κ.ά.). Παράλληλα προωθήθηκαν νέοι καλλιτέχνες, συνήθως τιμημένοι με τα πρώτα βραβεία του διεθνούς «Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ