Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» στην Επίδαυρο

Με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η πρεμιέρα της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και τον σπουδαίο μας ηθοποιό Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο. Ενα θερμό χειροκρότημα ήταν το επιστέγασμα για μια από τις πιο σπάνια παιγμένες τραγωδίες.

Την παράσταση παρακολούθησαν και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός και Μάκης Παπαδόπουλος, και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ. Επίσης παρευρέθηκε ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων.

Εχει ήδη ξεκινήσει η περιοδεία της παράστασης στην υπόλοιπη Ελλάδα και το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Τετάρτη, στη Σπάρτη στο Σαϊνοπούλειο, Παρασκευή 14/7 στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18/7 στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους, Σαββατο 22/7 στο Θέατρο Αρχαίας Ηλιδας, Δευτέρα 24/7 στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, Τετάρτη 26/7 στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, Σάββατο 29/7 στο Υπαίθριο Θέατρο των Ιωαννίνων, Δευτέρα 31/7 και Τρίτη 1/8 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.

Ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλης των Αθηνών. Χρειάζεται έναν τόπο ν' αναπαυτεί, καθώς διαισθάνεται το τέλος να πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη - αδελφή του Αντιγόνη (Κόρα Καρβούνη). Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα (Αρης Τρουπάκης), τον Κρέοντα (Δημήτρης Ημελλος), τη μικρότερη κόρη - αδελφή του Ισμήνη (Τζένη Κόλλια) και τον γιο - αδελφό του Πολυνείκη (Δημήτρης Λάλος) κάνει ανασκόπηση της ζωής του και στοχάζεται επάνω στο παράλογο του ανθρώπινου βίου. Στο ρόλο του Ξένου ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τα χορικά μάλιστα της παράστασης ακούγονται από τον Δ. Λιγνάδη. Ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτήν την ιστορία. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Η μουσική, σε σύνθεση Μίνωα Μάτσα, εκτελείται ως παράλληλο κείμενο από τις φωνές των ηθοποιών και δίνει στο θέαμα το χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org