Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΣΣΙΣΙΠΙ.-- Από πτώση αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους KC-130 του σώματος των Πεζοναυτών σε αγροτική περιοχή στο Μισσισίπι, το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, όλοι τους στρατιωτικοί. Η λοχαγός Σάρα Μπερνς, εκπρόσωπος των πεζοναυτών, δήλωσε ότι το KC-130 «Hercules» (ανεφοδιασμού καυσίμων και μεταφοράς στρατευμάτων) «παρουσίασε πρόβλημα», αλλά οι αιτίες της πτώσης είναι ακόμα άγνωστες. Πάντως, το θέμα έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα, καθώς είναι το πιο πολύνεκρο περιστατικό με στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Μια συνάντηση που είχε πέρσι, τον Ιούνη του 2016, ο γιος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τραμπ Τζούνιορ, με την Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια και αποκάλυψε η εφημερίδα «New York Times», δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση για τις ενδεχόμενες σχέσεις με τη Ρωσία και τη φερόμενη εμπλοκή της στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ζήτησε ο Τζούνιορ να καταθέσει, ενώ ο τελευταίος σε δηλώσεις του στον Τύπο μίλησε για σύντομη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε κάθε σχέση της ρωσικής κυβέρνησης με την Βεσελνίτσκαγια. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να είμαστε ενήμεροι για τις συναντήσεις όλων των δικηγόρων της Ρωσίας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό», δήλωσε.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Yπέρ της απαγγελίας κατηγοριών για παθητική διαφθορά σε βάρος του Προέδρου της Βραζιλίας και της έναρξης μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της θητείας του, τάχθηκε τη Δευτέρα ο εισηγητής Σέρζιου Τσβάιτερ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να αποφανθεί εντός της βδομάδας εάν θα συμφωνήσει με την πρόταση του εισηγητή, πριν λάβει οριστική απόφαση η ολομέλεια της Βουλής. Για να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει τα δύο τρίτα των βουλευτών να ταχθούν υπέρ της παραπομπής του Τέμερ στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα κληθεί να αποφανθεί εάν ο πρόεδρος είναι αθώος ή ένοχος. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, θα απομακρυνθεί από το αξίωμα για έξι μήνες. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην ενδοαστική κόντρα με την πρώην Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (που είχε αντιπρόεδρο τον Τέμερ, του φιλελεύθερου PMDB).

ΟΚΛΑΝΤ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε χτες στα ανοιχτά του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Δεν υπήρξαν αμέσως αναφορές για θύματα ή ζημιές από το σεισμό, που σημειώθηκε 196 χλμ. βορειοδυτικά του νησιού Οκλαντ, σε βάθος 10 χλμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ