Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μοναδικές, χαρούμενες και ξέγνοιαστες στιγμές για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ!

Το δικό τους πλούσιο πρόγραμμα είχαν και φέτος στο Διήμερο τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Ενα πρόγραμμα διαμορφωμένο και φροντισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκέψεις γνωριμίας με αξιοθέατα της περιοχής... Δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση, παιχνίδι, αλλά και επαφή με αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της γνώσης και του αγώνα!

Παιδιά από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά και το Ηράκλειο ταξίδεψαν μαζί με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέχρι τα Γιάννενα. Στη δική τους κατασκήνωση, χωρίστηκαν σε ομάδες, με τους ομαδάρχες τους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να περάσουν τα παιδιά ξέγνοιαστες και χαρούμενες στιγμές. Και πράγματι τα κατάφεραν! Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, με τη συνοδεία κρουστών, παρουσίασαν το φετινό τραγούδι της κατασκήνωσης, που είχαν δημιουργήσει στο ταξίδι. Μέχρι την Κυριακή ακούγονταν χαρούμενες φωνές να τραγουδάνε μεταξύ άλλων: «Ξεσηκώνουμε όλο το νομό, όπως και όλο, όλο το λαό. Με αγώνες και πορείες, με τραγούδια και χορό, όπως κάναν και στης ΟΚΝΕ τον καιρό».

Την πρώτη μέρα από το πρόγραμμα ξεχώρισαν τα «παιχνιδομπερδέματα». Αγαπημένα, γνωστά, αλλά και λίγο «πειραγμένα» παιχνίδια κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών. Αλλά και η γνωριμία με το έργο του Πικάσο «Γκουέρνικα». Μέσα από το ίδιο το έργο, αλλά και εικόνες της εποχής, τα παιδιά συζήτησαν για τις συνθήκες που οδήγησαν τον Πικάσο να φιλοτεχνήσει το έργο. Στη συνέχεια, πάνω σε έναν τεράστιο λευκό καμβά με πολλά φωτεινά χρώματα ζωγράφισαν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στον πόλεμο.


Το Σάββατο το πρωί επισκέφτηκαν σε δύο γκρουπ το σπήλαιο του Περάματος και το Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας «Παύλος Βρέλλης». Στο σπήλαιο ξεναγήθηκαν από εργαζόμενο του χώρου, θαύμασαν τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και με έκδηλο ενδιαφέρον ρωτούσαν πολλά πράγματα. Στο Μουσείο του Βρέλλη, μέσα από τις κέρινες μορφές, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους ολόκληρες εποχές και γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Σε διαδραστικό μάθημα Ιστορίας μετέτρεψαν την ξενάγηση οι δύο δάσκαλοι που συμμετείχαν στην επίσκεψη, ο Τάσος Τόκας και ο Γιάννης Σταύρου. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Σούπερ Μπαμ και η Ρηνούλα», που παρουσίασαν παιδιά και φοιτητές από τα Χανιά. Με το δικό τους ξεχωριστό τόνο έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στα Γιάννενα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με το θεατρικό έργο «Ο Δράκος» του Ευγένι Σβαρτς, το οποίο γράφτηκε την περίοδο της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί, που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, η οποία χωρίς να υπολογίζει χρόνο δούλεψε με μεράκι για να πραγματοποιηθεί η παράσταση στο Διήμερο. Μια ευρηματική αλληγορία, για την πάλη του ανθρώπου ενάντια σε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο, γίνεται όμως πραγματικότητα όταν αποφασίζει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.


Το παιδικό περιοδικό κυκλοφόρησε και στο Διήμερο, τα παιδιά περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντάς το, αλλά ασχολούνταν και με τις δραστηριότητες που υπήρχαν στις σελίδες του περιοδικού. Οι πρώτες εντυπώσεις μαζεύτηκαν και παίρνοντας υπόψιν γνώμες και ιδέες, θα κυκλοφορήσει ακόμα καλύτερο το δεύτερο τεύχος το Σεπτέμβρη!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org