Κυριακή 9 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εν αναμονή νέων κυρώσεων σε Κατάρ και άφιξης Τίλερσον

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ είναι έτοιμες να επιβάλουν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που κρύβονται πίσω από τη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο, με πρόσχημα ότι το Κατάρ ενισχύει την «ισλαμική τρομοκρατία» (λες και οι δυνάμεις αυτές μαζί με την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, δεν είναι αυτές που μαζί γιγάντωσαν το φαινόμενο «Ισλαμικό Κράτος» για τα δικά τους συμφέροντα). Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις χώρες, μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) που έγινε στο Κάιρο, διαμήνυσαν την ετοιμότητά τους για «να ληφθούν όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νόμιμα μέσα με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη στιγμή για να διατηρήσουμε τα δικαιώματα, την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας».

Στις αρχές της βδομάδας, το Κατάρ είχε απαντήσει στη λίστα αιτημάτων (μεταξύ άλλων για κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη χώρα, για υποβάθμιση των σχέσεών του με το Ιράν) που του είχαν υποβάλει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, ως όρους για την άρση του αποκλεισμού του που ξεκίνησε αρχές Ιούνη. Το ακριβές περιεχόμενο της απάντησης του Κατάρ δεν έγινε γνωστό, ωστόσο τον γύρο του κόσμου έκαναν δηλώσεις διάφορων Καταριανών αξιωματούχων για την αποφασιστικότητα, με την οποία η Ντόχα θα προστατέψει τα συμφέροντά της, με όλους τους τρόπους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια στοχεύει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή αερίου κατά 30%. Να σημειωθεί ότι πριν από αυτήν την ανακοίνωση, είχαν προηγηθεί επαφές της καταριανής ηγεσίας με εκπροσώπους μονοπωλιακών κολοσσών όπως η αμερικανική «Exxon Mobil», η γαλλική «Total», η βρετανο-ολλανδική «Shell». Τα μεγαλοστελέχη τους εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον των αφεντικών τους να συμβάλουν στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου του Κατάρ. Μάλιστα, διαμήνυαν σε αραβικά ΜΜΕ ότι «σε αυτές τις δουλειές πρέπει να σκέφτεσαι "οικονομικά", στο Κατάρ είσαι Καταριανός, στο Κουβέιτ γίνεσαι Κουβεϊτιανός κ.τ.λ.»

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται στην περιοχή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον. Επίσημα, έχει ανακοινωθεί ότι θα επισκεφτεί το Κουβέιτ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον είχε, τις τελευταίες μέρες, επαφές με διάφορες κυβερνήσεις της περιοχής, με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει «τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών», μιλώντας με τους ηγέτες Σ. Αραβίας, Κατάρ, ΗΑΕ, Αιγύπτου.

Συνομιλίες για την κατάσταση στον Κόλπο, όμως, είχε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που σε επαφή του με τον Καταριανό εμίρη επισήμανε τη σημασία για «υπέρβαση των διαφωνιών και την εξομάλυνση της τρέχουσας περίπλοκης κατάστασης», ανταλλάσσοντας μαζί του σκέψεις για τη «ρωσοκαταριανή συνεργασία», με έμφαση και στον τομέα της Ενέργειας.

Τέλος, τη δική της σημασία έχει και η περιοδεία που επέλεξε να κάνει στον Κόλπο ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας την ανησυχία του Βερολίνου για μια σειρά από γερμανικές επενδύσεις που ίσως καθυστερήσουν στην περιοχή, αν παραταθεί η κρίση...


Δ. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ