Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Θύματα της κρατικής καταστολής και των διακινητών

Το 2017 τείνει να γίνει η πιο φονική χρονιά για την πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης παγκοσμίως, αυτή της Λιβύης προς την Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με αυτόν του 2015 στη Μεσόγειο. Αυτά αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση για τη μετανάστευση, που δημοσιεύτηκε προχτές. Σημειώνει ακόμα ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή, το ποσοστό θνησιμότητας έχει αυξηθεί από 0,89% το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε 2,7% το 2017.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αλλαγές στις πρακτικές των διακινητών και η αυξανόμενη χρήση ακατάλληλων πλοιαρίων με πλήρη έλλειψη εξοπλισμού ασφαλείας, κατέστησαν τη θαλάσσια διέλευση ακόμη πιο επικίνδυνη. Εξίσου «θανατηφόρα» είναι όμως και η στάση της ΕΕ, καθώς είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Ακτοφυλακής της Λιβύης για μεγαλύτερη καταστολή, αποτροπή των αναχωρήσεων και πραγματοποίηση αναχαιτίσεων, που θέτουν συχνά τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε κίνδυνο.

Καταγράφονται, επίσης, σοβαρές καταγγελίες ότι τα μέλη της Ακτοφυλακής συνεργάζονται με τους διακινητές και στοιχεία ότι εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Μέλη της Ακτοφυλακής της Λιβύης έχουν πυροβολήσει βάρκες, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι «είχαν άμεση συμμετοχή στη βύθιση πλοίων που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται παγιδευμένοι στη Λιβύη, είναι πιο ευάλωτοι σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποιήσεις συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών, απαγωγών, καταναγκαστικής εργασίας και αυθαίρετης και αόριστης κράτησης σε σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org