Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επικυρώθηκαν οι απολύσεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Ενάντια στις απολύσεις και υπέρ της παράτασης των συμβάσεων τάχθηκε ο Ν. Σοφιανός

Τις απολύσεις των εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο επικύρωσε χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε πως είναι αντιδεοντολογικό και αντεργατικό το να διαχωρίζει η διοίκηση του δήμου 83 εργαζόμενους, όταν εδώ και δύο χρόνια με τις ίδιες παρατάσεις συνεχίζουν να δουλεύουν, ενώ επισήμανε ότι «στους 83 είναι και φύλακες, διοικητικό και άλλο προσωπικό. Το λέω γιατί δεν θα μπούμε στη λογική να εξαιρέσουμε τους μεν από τους δε». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στη διοίκηση του δήμου, ρώτησε:

«Από πού κι ως πού δεν είναι ανταποδοτικό το Βρεφοκομείο; Δηλώστε υπεύθυνα ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους γονείς που πάνε τα παιδιά τους δεν είναι ανταποδοτικές. Δεν πληρώνουν τροφεία; Τι είναι αυτό το μήνυμα κ. Γιαννοπούλου (σ.σ. πρόεδρος του Βρεφοκομείου) που στέλνετε σε έναν εργαζόμενο, "πλήρωσε 50 ευρώ αλλιώς θα σου διώξω το παιδί"; Και πριν κλείσει μήνα, ενώ ο κανονισμός λέει δύο μήνες. Εφόσον, λοιπόν, ο κόσμος πληρώνει και δεν έχετε καταργήσει τα τροφεία, έχετε ένα επιπλέον επιχείρημα πάνω στην περίφημη ερμηνεία (σ.σ. του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους)».

Συνεχίζοντας, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το προσωπικό το χρειαζόμαστε, παρατείνουμε τις συμβάσεις τους και η κυβέρνηση μετά αν θέλει ας πάρει το κόστος να τους κόψει και να πει "δεν είναι ανταποδοτικές". Είναι με αντίτιμο, όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης σε μια απάντηση. Αλλά εμείς αυτό που κάναμε για τους 240 πρέπει να το κάνουμε και για τους 83. Γιατί είναι αναγκαίοι, γιατί έχουν μειωθεί κατά 8 οι παιδικοί σταθμοί στα δικά σας χρόνια και γιατί παρ' όλα αυτά έχουμε ένα δίκτυο παιδικών σταθμών υποδειγματικό πανελλαδικά, και μάλιστα καλύπτουμε σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων, με τις 2.300 αιτήσεις και τις 3.150 επανεγγραφές, σχεδόν καλύπτονται όλοι. Αρα, υπάρχει δυνατότητα αυτοί οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τη δουλειά. Πρέπει να ψηφίσουμε και γι' αυτό. Πρέπει να ψηφίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στην πρόταση της πλειοψηφίας που λέει "δεν παρατείνονται" και την πρόταση που καταθέτουμε εμείς - και πιθανόν και άλλες παρατάξεις - να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του Μάρτη».

Απολύσεις παρατασιούχων εργαζομένων στο δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας

Την ίδια ώρα, τρεις παρατασιούχους εργαζόμενους απέλυσε η δημοτική αρχή του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Ιούλη, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τριών συμβασιούχων παρατασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία Πρασίνου, με την αυθαίρετη δικαιολογία ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ζητά να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και καταγγέλλει ότι «η δημοτική αρχή στέλνει στην ανεργία 3 εργαζόμενους, καταστρατηγώντας την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ζητούσε τη μετατροπή όλων των συμβάσεων όλων των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η δημοτική αρχή προέτρεξε να δώσει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προβληματισμός και σε επίπεδο ΚΕΔΕ για το ποιους εργαζόμενους συμβασιούχους αφορά η τροπολογία. Δεν είναι δυνατόν από την μια (και σωστά) να κατηγορείς στις ομιλίες ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει απολύσεις και από την άλλη να τρέχεις πρώτος να απολύεις εργαζόμενους».

«Να αναφέρονται αρμοδίως οι αρνήσεις συμμόρφωσης»...

Σε αποκλεισμό του δημαρχείου Μάνδρας - Ειδυλλίας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα προχώρησαν χτες οι απολυμένοι συμβασιούχοι και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ειδυλλίας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων.

Παρά τις κινητοποιήσεις, η δήμαρχος αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, ωστόσο χτες η δημοτική αρχή βρήκε χρόνο να καταφερθεί εναντίον των μονίμων εργαζομένων που στηρίζουν ενεργά τον αγώνα των συμβασιούχων. Σε έγγραφό της χαρακτηρίζει παράνομη και αυθαίρετη (!) τη διακοπή λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, θεωρεί αδικαιολογήτως απόντες τους δημοτικούς υπαλλήλους που συμμετέχουν στον αποκλεισμό και ζητά από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων και των τμημάτων να επαναφέρουν «την εύρυθμη λειτουργία του δήμου» αλλά και «να αναφέρουν αρμοδίως τις αρνήσεις συμμόρφωσης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ