Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Καταρχήν συμφωνία, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Από τη χτεσινή Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Καταρχήν πολιτική συμφωνία υπέγραψαν χτες Ευρωπαϊκή Ενωση και Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της 24ης Συνόδου Κορυφής των δύο δυνάμεων, όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ αντίστοιχα, μαζί με τα επιτελεία τους. Πρόκειται για την πρόθεση να προχωρήσουν σε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας και σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι αρμόδιες διαπραγματευτικές ομάδες έχουν πάρει εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να μπουν σε εφαρμογή οι ανάλογες ρυθμίσεις στο διμερές εμπόριο (για παράδειγμα η άρση των δασμών) και όχι μόνο.

Η κίνηση αυτή, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, όπως εμμέσως δηλώθηκε από τους τρεις ηγέτες αποτελεί μια απάντηση στα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, πολιτική που εκφράστηκε με την αποχώρηση από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΤP) και την προτεινόμενη επαναδιαπραγματευση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ (TTIP).

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται αναφορά σε «στρατηγική εταιρική σχέση» για «να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε για ειρήνη, ευημερία και μια διεθνή τάξη βασισμένη στους κανόνες». Επίσης για «κοινές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» και «αποφασιστικότητα να προωθήσουμε μαζί μια ανοιχτή και δίκαιη παγκόσμια οικονομία που ωφελεί όλους». Και συνεχίζει: «Η εξαιρετικά φιλόδοξη και σφαιρική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εδραιώσει τη σταθερή και εξελισσόμενη εμπορική και οικονομική εταιρική μας σχέση και θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον. Θα φέρει πιο κοντά τις δύο οικονομίες μας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά για αγαθά, υπηρεσίες και επενδύσεις, προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με μη δασμολογικά μέτρα και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία αυτή θα μας επιτρέψει να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή δέσμευσή μας για διεθνή πρότυπα για μια ακόμα στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, με την καταρχήν συμφωνία της οικονομικής εταιρικής σχέσης, η Ευρώπη και η Ιαπωνία αποδεικνύουν στον κόσμο - και στους πολίτες μας - ότι το ελεύθερο εμπόριο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες που σέβονται πλήρως και ενισχύουν τις αξίες μας, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για να προωθήσουμε την ευημερία στις κοινωνίες μας. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας θα αποτελέσει τη βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, έναντι του προστατευτισμού».

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «σε μια εποχή που η διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες υπόκειται σε αυξανόμενη πίεση, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης θέτουν ως προτεραιότητα τις κοινές αξίες και τις κοινές αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κανόνα του νόμου».

Προς το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα

Ολα αυτά τα βαρύγδουπα περί «αξιών» και «δημοκρατίας» αναφέρονται στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, της δικτατορίας του κεφαλαίου, που τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε κάθε ήπειρο, για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των εκμεταλλευτών των εργατών.

Βεβαίως το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», που αποτελεί αντεπιχείρημα και στον Τραμπ - που το επικαλείται τονίζοντας το υπαρκτό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με άλλες χώρες - επιχειρείται να εμφανιστεί και ως δήθεν ευεργετικό για τους εργαζόμενους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% και τομείς που έχουν πληγεί, όπως αυτός των γαλακτοκομικών, θα αποκτήσουν «νέες ευκαιρίες», καθώς και ότι εξασφαλίζονται «πλήρης προστασία» στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στους εξαγωγείς οίνου, που θα κερδίζουν αυτομάτως 130 εκατ. ευρώ ανά έτος, και αυτούς των υποδημάτων, που θα κερδίζουν άλλα 170 εκατ. ευρώ ετησίως, από την κατάργηση των δασμών.

Χωρίς να καταγράφεται στα έως τώρα επίσημα κείμενα (προφανώς είναι αντικείμενο του σκληρού παζαριού που συνεχίζεται), «διαρρέεται» από αξιωματούχους της ΕΕ ότι η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για το 99% των εξαγωγών από κάθε πλευρά. Τα ζητήματα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων απασχολούν την ΕΕ, ενώ οι Ιάπωνες αυτοκινητοβιομήχανοι ενδιαφέρονται για την ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, με τους ανταγωνιστές τους στην ΕΕ να ζητάνε τουλάχιστον μια 7ετία ώστε να προχωρήσει, κάτι που δείχνει ότι θα ακολουθήσει ένα μακρύ παζάρι.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι παρά τη συμφωνία, που αποσκοπεί και στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, οι συμφωνίες των καπιταλιστών είναι αποτέλεσμα σκληρών παζαριών για τη διασφάλιση καλύτερων όρων στην κάθε πλευρά, και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το θετικό.

Ζήτημα που επίσης απασχόλησε τους ηγέτες των δύο πλευρών ήταν η αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ δόθηκε έμφαση και στη ΛΔ Κορέας, σχετικά με την οποία σε κοινή δήλωση κάνουν λόγο για «νέο επίπεδο απειλής για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και σημειώνουν: «Ανησυχούμε σοβαρά και καταδικάζουμε με απόλυτους όρους τις συνεχείς πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου πιθανής διηπειρωτικής εμβέλειας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τα μέτρα που αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό της μεταφοράς των σχετικών ειδών και τεχνολογιών και της χρηματοδότησης των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και, για το σκοπό αυτό, ζητούμε την έγκαιρη έγκριση ενός νέου και ολοκληρωμένου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ