Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες

Ο Τραμπ μίλησε στην πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, μπροστά από αλεξίσφαιρο τζάμι, στο μνημείο που συμβολίζει την εξέγερση της πόλης κατά των ναζί

Copyright 2017 The Associated

Ο Τραμπ μίλησε στην πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, μπροστά από αλεξίσφαιρο τζάμι, στο μνημείο που συμβολίζει την εξέγερση της πόλης κατά των ναζί
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Καθ' οδόν προς τη Σύνοδο του G20, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε να επισκεφτεί χτες την Πολωνία, απ' όπου εξαπέλυσε μια σφοδρή αντικομμουνιστική επίθεση, με το ιδεολόγημα της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, μιλώντας για «τους Πολωνούς που πάλεψαν ενάντια στη διπλή κατοχή των ναζί και της Σοβιετικής Ενωσης». Από την κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, Κρασίνσκι, εκθείασε τον αντεπαναστάτη Λεχ Βαλέσα, τον «αγώνα για την ελευθερία από την κομμουνιστική τυραννία και δημοκρατία», με το πλήθος - προερχόμενο από το αντιδραστικό κυβερνών «Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης» - να τον επευφημεί. Ωστόσο, υπήρξαν και συγκεντρώσεις διαφόρων οργανώσεων που χαρακτήριζαν τον Τραμπ ανεπιθύμητο.

Ο Τραμπ, πέρα από το θαυμασμό για τις αντιδραστικές δυνάμεις στην Πολωνία σε όλο το διάβα της Ιστορίας, αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στις διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ, «που νίκησε τον κομμουνισμό», είναι σήμερα «ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας στον κόσμο» και το «άρθρο 5» (η επίθεση σε ένα κράτος - μέλος είναι επίθεση σε όλους και λαμβάνει την ανάλογη απάντηση) «είναι ο πυλώνας του». Και τόνισε ότι μια ισχυρή Πολωνία και μια ισχυρή Ευρώπη είναι «ευλογία για τη Δύση και τον κόσμο». Δεν έλειψαν ωστόσο οι αιχμές ότι πολλές χώρες - αυτό, διευκρίνισε, δεν αφορά την Πολωνία - «πρέπει να μη μένουν στα λόγια, άλλα να κάνουν περισσότερα για τη συλλογική ασφάλεια και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ». Η αναφορά γίνεται για το ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο είχε κατακρίνει έντονα τη Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης στη δήθεν δέσμευση για «καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και την ασφάλεια, που συνέδεσε με την «απειλή των μεταναστευτικών ροών» (σημείο που ταυτίζεται με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης όπου αναπτύσσεται το ευρωσκεπτικιστικό αστικό ρεύμα). Επίσης, εστίασε ιδιαίτερα στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αλλού».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι «διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση» και «η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ» για να καταλήξει: «Αυτός είναι ο λόγος ακριβώς που περιμένουμε την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων» (αναφερόμενος στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο περιθώριο του G20) «που μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τις θέσεις τους όπως τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης».

Συμφωνίες και εξοπλισμοί

Πάντως, ο Τραμπ, κατά το 16ωρο ταξίδι του στην Πολωνία, συμμετείχε σε διάσκεψη με τη συμμετοχή των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής, αλλά και των Βαλκανίων, που οργάνωσαν η Πολωνία και η Κροατία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, αλλά και των υποδομών και της αγοράς Ενέργειας.

Στη συνάντηση με τους ηγέτες 12 κρατών της λεγόμενης πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών» (Βαλτική, Μαύρη, Αδριατική Θάλασσα), επανέλαβε ξανά τα περί νίκης κατά «του σιδηρούν παραπετάσματος» και αξιοποίησε το βήμα για να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην Ενέργεια για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) από την αυξημένη παραγωγή από σχιστόλιθο, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει «ενεργειακή ποικιλία», στην πραγματικότητα όμως να αντιμετωπιστούν τα ρωσικά μονοπώλια του κλάδου, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, μία μέρα πριν από την επίσκεψη του Τραμπ, η πολωνική κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία για αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Αντόνι Ματσιέρεβιτς, ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Πεντάγωνο για αγορά αξίας 7,6 δισ. δολαρίων και, βέβαια, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε πολλές φορές να ευχαριστήσει τους ...πελάτες του και επίσης για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Πάντως, τα μηνύματα που εξέπεμψε η επίσκεψη Τραμπ δεν περνάνε απαρατήρητα από τις άλλες αστικές τάξεις στην ΕΕ, με δεδομένες τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της, με τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), που εκδηλώθηκε με αφορμή το Μεταναστευτικό αλλά αφορά και ευρύτερα ζητήματα, για τους όρους δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά η πολωνική αστική τάξη (σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ με 38,6 εκατομμύρια πληθυσμό) επιχείρησε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει τη στήριξη Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ