Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Απειλές ΗΠΑ για χρήση «στρατιωτικών μέσων» «αν χρειαστεί»

Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία που προτάσσουν το διάλογο, καθώς φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενδεικτική των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέονται οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και γενικά σε Ασία - Ειρηνικό ήταν η συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), με θέμα την «αντιμετώπιση» της ΛΔ Κορέας, δυο μέρες μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή που πραγματοποίησε και μάλιστα - όπως ισχυρίζεται και η ίδια - με διηπειρωτικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Η συνεδρίαση έγινε εκτάκτως, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, των οποίων η πρέσβειρα, Νίκι Χάλει, είπε πως η νέα δοκιμή της Πιονγιάνγκ «κλείνει γρήγορα την πιθανότητα μιας διπλωματικής λύσης» στο πρόβλημα και πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των ικανοτήτων μας για την υπεράσπιση τη δική μας και των συμμάχων μας... Μία από αυτές τις ικανότητές μας αφορά τις σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις μας. Θα τις χρησιμοποιήσουμε αν πρέπει, αλλά προτιμάμε να μη χρειαστεί να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Την ίδια στιγμή, είπε ότι σύντομα η Ουάσιγκτον θα προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων στη ΛΔ Κορέας και ότι αξιοποιώντας και τις εμπορικές συμφωνίες «θα στραφούμε (ενάντια) σε κάθε χώρα που επιλέγει να συναλλάσσεται επιχειρηματικά με αυτό το παράνομο καθεστώς (σ.σ. στην Πιονγιάνγκ)».

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η Χάλει είπε ότι «μεγάλο μέρος του φορτίου για την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ (προς τη ΛΔ Κορέας) εξαρτάται από την Κίνα», εκφράζοντας κατά πολλούς την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να αντιταχθεί ακόμα πιο συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες στενές οικονομικές σχέσεις Πεκίνου - Πιονγιάνγκ.

Ταυτόχρονα, το «Ασοσιέτεντ Πρες», σε τηλεγράφημά του, εμφάνισε μια ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρωτιέται γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν εμπορικές συνεργασίες που εκείνος θεωρεί «άσχημες» με «χώρες που δεν μας βοηθούν».

Αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Κίνας Λιου Τζιεγί σημείωσε πως η πρόσφατη πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας αποτέλεσε σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και στράφηκε ενάντια στη βούληση της διεθνούς κοινότητας. Επανέλαβε πως η χώρα του παροτρύνει «δυναμικά» τη ΛΔ Κορέας να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣΑ και να απέχει από κάθε ενέργεια κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ωστόσο, ο Λιου επισήμανε πως η χώρα του «πάντα αντιτάχθηκε σθεναρά στο χάος και τις συγκρούσεις στη Χερσόνησο», αλλά και ότι «από αυτήν την πλευρά τα στρατιωτικά μέσα δεν πρέπει να αποτελούν επιλογή (για την αντιμετώπιση της κατάστασης)».

Στη στρατιωτική «εναλλακτική» έντονα αντέδρασε και η Ρωσία, της οποίας ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η χρήση στρατιωτικών μέσων πρέπει να αποκλειστεί». Η Μόσχα καλεί «σε άμεση έναρξη διαλόγου με στόχο να βρεθεί μια περιεκτική λύση», τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Ιτάρ Τας», ο Σαφρόνκοφ είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Πιονγιάνγκ για την ασφάλειά της, σχολιάζοντας ότι «την παρούσα στιγμή είναι σημαντικό να αντιστραφεί αυτή η επικίνδυνη τάση αντιπαράθεσης». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις προσπάθειες οικονομικού πνιγμού της ΛΔ Κορέας και υποστήριξε ότι η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσει το θέμα.

Επίσης, ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε σε στήριξη της «ρωσο-κινεζικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο» - όπως είπε - η οποία περιλαμβάνει τη διακοπή του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, όπως και την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας , την επανάληψη των συνομιλιών για αποκήρυξη της επιθετικότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει την αρνητική στάση της χώρας του στην εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Χερσόνησο, καλώντας «τις χώρες που εμπλέκονται να σταματήσουν αμέσως και να ματαιώσουν την εγκατάστασή της».

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ για «νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» και μίλησε για «επικίνδυνη κλιμάκωση», συμπληρώνοντας ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή πρόκληση».

Δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου

Την ίδια στιγμή, σε συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ - φτάνοντας στη Γερμανία για τη Σύνοδο των G20 - ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε - ιν, δήλωσε πως «υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση τώρα για να δημιουργηθεί ορμή για διάλογο», ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να γίνει ποτέ ξανά πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητα να αυξήσει τις κυρώσεις και την πίεση στη Βόρεια Κορέα για τις προκλήσεις της, αλλά το θέμα πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου και τελικά ειρήνης». Προειδοποίησε, βέβαια, τη ΛΔ Κορέας «να μην περάσει το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή».

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», ο Μουν φέρεται να ζήτησε συμβουλές από το Βερολίνο, από την εμπειρία της «επανένωσης» (μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού στη ΛΔ Γερμανίας), αλλά και από το διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε παρεμβαίνοντας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για την επίλυση της «διαμάχης» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πάντως, σε χτεσινά νέα κοινά γυμνάσια Ν. Κορέας και ΗΠΑ, μόνο εκ μέρους της Σεούλ συμμετείχαν 15 πολεμικά πλοία, ελικόπτερα αλλά και μαχητικά αεροπλάνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ