Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιούλη και ώρα 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο), και θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Η έκδοση «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» εντάσσεται στις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» ενόψει της συμπλήρωσης φέτος των 100 χρόνων από τη νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική - συνδικαλιστική δουλειά, και μέσα από σπάνια υλικά, πλούσια στοιχεία και οπτικό υλικό, αναδεικνύει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην πρώτη χώρα που ξεκίνησε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Οπως αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσης: «Στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες πραγματοποιήθηκαν σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα γι' αρκετές δεκαετίες, πολλά από τα οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί στον καπιταλισμό. (...)

Η έκδοση έχει εκλαϊκευτικό χαρακτήρα, προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό τον 20ό αιώνα, απαντά σε συκοφαντίες, ψέματα, αποσιωπήσεις της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού ενάντια στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την ιστορική της σημασία.

Εχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Προσπαθούν να σταματήσουν την Ιστορία, την αναπόφευκτη εξαφάνιση της αστικής τάξης και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο από τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις στον 21ο αιώνα. Εχουν κάθε λόγο να επιτίθενται σε ό,τι αποκαλύπτει πως ο σοσιαλισμός είναι ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα από τον καπιταλισμό.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο, έδειξε πως η εργατική τάξη μπορεί, όταν κατακτήσει την εξουσία και γίνει κυρίαρχη, να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία καταργώντας την εκμετάλλευση, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της».

Η έκδοση, υπενθυμίζει πως «η σύγκριση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει έξω από τη συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα μέσα στην οποία εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν», αναδεικνύοντας το τιτάνιο έργο που επωμίστηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις στη Σοβιετική Ενωση, που «ήταν υποχρεωμένες να χτίσουν ένα ριζικά διαφορετικό κοινωνικό σύστημα, σε ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς στο θεμελιακό ζήτημα της ιδιοκτησίας, σε συνθήκες καπιταλιστικής περικύκλωσης». Περιγράφει τα άλματα που πραγματοποίησε η ΕΣΣΔ στην οικονομία, δεδομένου και του χαμηλότερου επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων που «παρέλαβε» από τον καπιταλισμό.

Αναδεικνύει την αιτία, την «πηγή» αυτών των αλμάτων, τις νέες, κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, ότι «νόμος, κίνητρο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, όπου είναι το κέρδος των καπιταλιστών. Η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης, στη συμμετοχή των εργαζομένων».

Αναφέρεται στην ιστορική πορεία διαμόρφωσης των νέων σχέσεων παραγωγής, αλλά και στο αδυνάτισμά τους στην πορεία που αποτέλεσε τη βασική αιτία των αντεπαναστατικών ανατροπών, σε ζητήματα παραγωγικότητας, ειδίκευσης της εργατικής δύναμης, στην άμιλλα και στο σταχανοφικό κίνημα κ.ά.

Πάνω σε αυτή τη βάση, η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ μπόρεσε να οργανώσει την παραγωγή για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, φτάνοντας σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο κατακτήσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής: Από την εξάλειψη της ανεργίας και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη θέση της γυναίκας και τα ζητήματα της μητρότητας, έως την Υγεία, την Παιδεία, τα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνική, στην Τέχνη και τον Αθλητισμό, στην αναψυχή και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τα δεκάδες στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκδοση αναδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και πρέπει να γίνουν γνωστά, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ(2017-11-11 00:00:00.0)
Πλούσια δράση από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ(2017-10-28 00:00:00.0)
Καθημερινές και πολύμορφες οι εκδηλώσεις(2017-10-20 00:00:00.0)
Καθημερινές και πολύμορφες δραστηριότητες(2017-10-13 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ(2017-10-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»(2017-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ