Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά απαντούν με απολύσεις, απληρωσιά και εντατικοποίηση

Οι απολύσεις συμβασιούχων προσεγγίζουν ήδη τις 400 - Αντιμέτωποι με την απληρωσιά μετά τις 7 Ιούνη οι συμβασιούχοι σε πολλούς δήμους, παρότι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά

Από την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης
Από την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης
Στο αίτημα των χιλιάδων συμβασιούχων, συνολικά των εργαζομένων στους δήμους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όπως αυτό εκφράστηκε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απαντά με την προώθηση της πολιτικής που οδηγεί σε απολύσεις, απληρωσιά και εντατικοποίηση της εργασίας, με βάση τα συνολικότερα προτάγματα του κεφαλαίου.

Ηδη μέσα στις πρώτες μέρες από τη... «βέλτιστη λύση» που ισχυρίζεται ότι έδωσε η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψήφισε, εκατοντάδες είναι οι συμβασιούχοι που έχουν κιόλας απολυθεί, «στον αέρα» μένει το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων, ενώ την ίδια ώρα μια εργάτρια καθαριότητας έχασε τη ζωή της κι άλλος ένας χαροπαλεύει, από εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν μέσα στις συνθήκες εντατικοποίησης και καύσωνα που κλήθηκαν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων.

Στην υλοποίηση αυτής της αντεργατικής πολιτικής συμβάλλουν με καταμερισμένους ρόλους όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τα μνημόνια και στηρίζουν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όλα τα επιτελεία του συστήματος, καθώς και η πλειοψηφία των δημάρχων που σπεύδουν να προωθήσουν αυτήν την πολιτική μέσα από το μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης.

Απέναντί τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα τους, που αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική, παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Από τις κινητοποιήσεις στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, ο οποίος προχώρησε σε απολύσεις 35 συμβασιούχων
Από τις κινητοποιήσεις στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, ο οποίος προχώρησε σε απολύσεις 35 συμβασιούχων
Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προκηρύσσει στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη, και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στον αέρα» από κάθε άποψη οι συμβασιούχοι...

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και η ερμηνευτική εγκύκλιος που τη συνόδευσε, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, αλλά δεν προσφέρουν και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων μέχρι (το αργότερο) το Μάρτη του 2018.

Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Προϋπόθεση για τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι οι δήμοι να αιτηθούν μέχρι τις 31/7/2017 την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, εφόσον βεβαιώσουν ότι τα ανταποδοτικά τέλη καλύπτουν εξολοκλήρου τη σχετική δαπάνη.

Οι συμβασιούχοι που θα συνάψουν νέες συμβάσεις μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν έτσι κι αλλιώς, άμεσα ή μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ μόνο ένα μέρος απ' αυτούς ενδέχεται να επιστρέψει στη δουλειά ως μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει στην περίπτωση σύναψης νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018.

Δεν διευκρινίζεται επίσης τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις μισθοδοσίες που εστάλησαν χτες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί δήμοι (Λάρισα, Πεύκη - Λυκόβρυση, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Αγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα κ.ά.) θα πληρώσουν τους συμβασιούχους μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δούλευαν κανονικά.

Επιπλέον, η κυβερνητική ρύθμιση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους να ορίσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα ο αριθμός των θέσεων δεν ξεπερνά τις 2.500 χιλιάδες, ενώ ακόμα και με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο αριθμός των σημερινών συμβασιούχων είναι υπερτριπλάσιος.

Στο μεταξύ, οι απολύσεις συμβασιούχων έχουν ήδη ξεπεράσει τις 380, σε διάφορους δήμους (Ρόδου, Αθήνας, Συκεών - Νεάπολης, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ραφήνας, Αλεξάνδρειας κ.ά.), χωρίς πολλοί από αυτούς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Προχτές και χτες, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και αποκλεισμό του δημαρχείου Μάνδρας - Ειδυλλίας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων 35 συμβασιούχων. Κινητοποίηση θα γίνει και σήμερα, με την δήμαρχο να αρνείται τόσες μέρες να συναντηθεί με τα σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη, την απόφασή τους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα για να μην απολυθεί κανένας επιβεβαίωσαν οι συμβασιούχοι των δήμων του νομού, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα. Αποφάσισαν επίσης και αυτοί να παρακολουθήσουν την αποστολή των αρχείων πληρωμής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένη απληρωσιά και απολύσεις, να απαντήσουν με νέα αγωνιστική κινητοποίηση.

Ζωές εργατών θυσία στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, μέσα σε λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας που φέρνει αυτή η πολιτική, σημειώθηκαν το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Ζωγράφου το περασμένο Σάββατο και ο πολύ βαρύς τραυματισμός συμβασιούχου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή.

Η εργάτρια που ξεψύχησε το περασμένο Σάββατο ήταν 62 ετών, με τέσσερα παιδιά, και είχε αναλάβει εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες, μέσα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Σε αυτήν την ηλικία θα έπρεπε τουλάχιστον να μην απασχολείται σε μια κατεξοχήν βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Ενας ακόμα λόγος για να μη δουλεύει σε αυτές τις συνθήκες είναι ότι ήταν γυναίκα σε αυτήν την ηλικία και με τέσσερα παιδιά, δηλαδή ένας οργανισμός αντικειμενικά επιβαρυμένος, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτείται νωρίτερα και όχι να τρέχει για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωση της οικογένειάς της. Ταυτόχρονα, το να δουλέψει τρεις φορές σε λίγες ώρες είναι έκφραση της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, της λεγόμενης διευθέτησης, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Μια μέρα μετά, 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στο δήμο Θεσσαλονίκης, οδηγός συρόμενου τράκτορα, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ο συρόμενος τράκτορας αναδιπλώθηκε και τον συνέθλιψε πάνω στο κοντέινερ. Συνήθως, για λόγους ασφαλείας, στα νυχτερινά δρομολόγια πηγαίνουν δύο οχήματα, ώστε να μην είναι μόνος του ένας οδηγός. Το βράδυ της Κυριακής, ο 44χρονος στάλθηκε μόνος του, με αποτέλεσμα να βρεθεί αρκετά αργότερα από την ώρα του «ατυχήματος» και να οδηγηθεί καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έρχεται να αποδείξει τις ελλείψεις μέτρων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, που εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Επίσης, η ΔΑΣ Δήμου Ζωγράφου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της συναδέλφου που έχασε τη ζωή της στο χώρο της καθαριότητας του δήμου, τονίζοντας ότι αποτελεί θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας στους δήμους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org