Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μία ακόμα διακρατική συμφωνία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια είναι το ζητούμενο της «Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με τις Φιλιππίνες, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, «είμαστε κάθετα αντίθετοι με τέτοιου είδους συμφωνίες, γιατί στον πυρήνα τους είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των μονοπωλίων», ενώ οι λαοί «θα ματώνουν όλο και περισσότερο γι' αυτά τα συμφέροντα». Οπως εξήγησε, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτήν τη συμφωνία είναι η πρόσβαση στη φιλιππινέζικη αγορά. Με δεδομένους τους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στην περιοχή, «ο στόχος της ΕΕ είναι να μη βρεθούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με αυτά των αμερικανικών, των ρωσικών, των κινεζικών, των γιαπωνέζικων και πάει λέγοντας. Μιλάμε για τεράστια συμφέροντα στην περιοχή. Το ζήτημα για τους λαούς, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ποιανού συμφέροντα θα επικρατήσουν, τα ευρωπαϊκά, τα αμερικανικά ή τα κινεζικά, αλλά πώς οι λαοί θα αξιοποιήσουν αυτές τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών, για να ηττηθεί συνολικά ο ιμπεριαλισμός».

Απαντώντας στις επισημάνσεις που περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση και ανέφερε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ενεργειακή ασφάλεια, περιορίζονται η διασπορά όπλων, η «τρομοκρατία» και διασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα στη ναυτιλία, τον τουρισμό κ.λπ., σημείωσε ότι πρόκειται για πρόκληση, καθώς «ο πόλεμος και η καπιταλιστική κερδοφορία πάνε χέρι - χέρι. Η ΕΕ αυτό που θέλει είναι η ασφάλεια των κερδών των δικών της επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ασφάλεια και η ειρήνη των λαών. Οσο για την ασφάλεια των ελληνικών συμφερόντων, προτάσσετε το εθνικό, για να καλύψετε την ταξική προσέγγιση των πραγμάτων. Ποιος θα έχει όφελος στη ναυτιλία, για παράδειγμα; Οι ναυτεργάτες ή οι εφοπλιστές; Ποιος θα έχει όφελος στον τουρισμό; Οι εργαζόμενοι ή τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο;».

  • Το ΚΚΕ υπερψήφισε δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και αφορούσαν η πρώτη τις αποδοχές του ναυτικού προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας και η δεύτερη την αναστολή για 12 μήνες των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ο Σ. Βαρδαλής, όσον αφορά την πρώτη, ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η Πλοηγική Υπηρεσία δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ όσον αφορά το ΙΓΜΕ ζήτησε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ