Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας των συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι πέρα για πέρα δίκαιος

Εκδήλωση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποίησε η ΤΟ Περιφερειακής, Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης Αττικής του ΚΚΕ

Με πλήθος συμβασιούχων που δίνουν αυτές τις μέρες μια μεγάλη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/7 η εκδήλωση της ΤΟ Περιφερειακής, Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις του Κόμματος.

Εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και χρόνια από 8μηνο σε 8μηνο, σε καθεστώς ομηρίας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, πολλοί από τους οποίους τώρα βγήκαν για πρώτη φορά στον αγώνα. Για άλλους έφτασε ο «κόμπος στο χτένι» μετά και το θάνατο της συναδέλφισσάς τους σε διπλοβάρδια, στην καθαριότητα στο δήμο Ζωγράφου. Αλλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι περισσότεροι δεν καλύπτονται από την τροπολογία - ελιγμό της κυβέρνησης, που απλά μεταθέτει την απόλυση για μερικούς μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συγκεντρωμένους. Κοινός τόπος όλων των ομιλιών ήταν ότι η βάρβαρη αυτή πολιτική, που υπηρετείται διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για πιο φτηνή εργατική δύναμη που μπορεί να ανατραπεί μόνο με την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Στην εκδήλωση μίλησε ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αυτό αγώνα και σημείωσε ότι το Κόμμα χωρίς καμιά ταλάντευση τον στήριξε από θέση αρχής, γιατί αναγνωρίζει ως δικαίωμα της εργατικής τάξης τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πρέπει να είναι υπερήφανοι που δίνουν έναν τέτοιο αγώνα. Μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Εχουν ήδη κερδίσει πολλά». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», που έπεσε όμως στο κενό, αλλά και στη στάση όλων των αστικών κομμάτων, πολλών δημοτικών αρχών, όπως και των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών π.χ. της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Αφού ανέλυσε πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση μετά τον «ελιγμό» της κυβέρνησης με την τροπολογία που κατέθεσε, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα από αυτές τις βδομάδες κινητοποιήσεων.

Σε άλλο σημείο, ο ομιλητής στάθηκε στις εστίες αγώνα που αναπτύσσονται, σημειώνοντας πως «ο αγώνας των συμβασιούχων και των άλλων εργαζομένων στους ΟΤΑ αποτέλεσε μια από τις εστίες διεκδίκησης και αγώνα που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα κάτω από την πίεση των προβλημάτων που οξύνονται στους χώρους δουλειάς και την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Τέτοιες αγωνιστικές εστίες όπως στους ΟΤΑ, στο Εμπόριο, στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό, στο Μέταλλο, στους ναυτεργάτες, είναι ελπιδοφόρες. Χρειάζεται να δυναμώσουν και να πολλαπλασιαστούν και σε άλλους κλάδους, με πρωτοβουλία των εργαζομένων από τα κάτω, με τη στήριξη και το συντονισμό σε επίπεδο κλάδου και ευρύτερα».

Αναφερόμενος στη στάση του Κόμματος μπροστά στον αγώνα των εργαζομένων των δήμων, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στο χώρο των ΟΤΑ, όπως και σε κάθε κλάδο της οικονομίας, πρωταγωνιστούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους συμβασιούχους, συνολικά δίπλα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Απαίτησαν από την κυβέρνηση την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου στη Βουλή που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, απαίτησε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου κόντρα στις μνημονιακές και άλλες αντιλαϊκές δεσμεύσεις».

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Επιδιώκουμε οι εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος στην οργάνωση αυτών των αναμετρήσεων, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας που δείχνουν την αλληλεγγύη τους, να κάνουν ένα βήμα εμπρός στη συνείδησή τους. Να συμβάλλουν ώστε μέσα από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη να δυναμώνει η οργάνωση των εργαζομένων και ο ταξικός προσανατολισμός της πάλης τους, να γίνονται βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών και τη δημιουργία όρων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να αναδεικνύεται η ανάγκη η πάλη να παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά, να βάζει στο στόχαστρο συνολικά το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Στην πορεία των 100 χρόνων δράσης του ΚΚΕ, μάθαμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους και στο λαό μας. Ολα κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Στην ίδια πορεία συνεχίζουμε και σήμερα. Με όλες μας τις δυνάμεις πλάι στους συμβασιούχους και συνολικά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται. Κανείς μόνος του. Θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ