Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια στην υπόθεση με το τουρκικό πλοίο

Συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις για το προχτεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε με τουρκικό εμπορικό πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε σύμφωνα με τη «Χουριέτ» ότι «τα πυρά ενάντια σε πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα δεν μπορεί να εξηγηθούν με τη λογική» και απέρριψε την εκδοχή των ελληνικών αρχών για το συμβάν, στις οποίες μάλιστα απέδωσε έλλειψη «καλής βούλησης».

Θυμίζουμε ότι το συμβάν αφορούσε φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας (που ονομάζεται ACT), που ενώ έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού (που είχε δεχτεί εντολή για έλεγχο μετά από ανώνυμη καταγγελία - κατ' άλλες πηγές από αμερικανικές υπηρεσίες - για μεταφορά ναρκωτικών), με αποτέλεσμα να δεχτεί προειδοποιητική βολή, «σε ασφαλές σημείο» κατά τις ελληνικές αρχές, σε τμήμα του πλοίου κατά τον Τούρκο καπετάνιο.

Ο Ισίκ, πάντως, επέλεξε να τονίσει ότι «κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το να ανοίγεις πυρ κατά εμπορικού πλοίου, ειδικά ενός που δεν φέρει όπλα. Φυσικά, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι λίγο προβληματική τη συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πολύ πρόσφατα η Ελλάδα προχώρησε και σε άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς από τη μεριά μας δίνουμε την απαραίτητη απάντηση κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής «Τζουμχουριέτ» που επικαλούνταν χτες κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το 2010 ο καπετάνιος του πλοίου ACT, Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν, ήταν καπετάνιος ενός άλλου πλοίου, που συνόδευε το «Μαβί Μαρμαρά» και μετέβη στη Γάζα, και ακολούθως συνελήφθη στο Ισραήλ, ενώ η εταιρεία που κατέχει το συγκεκριμένο τουρκικό πλοίο και ο καπετάνιος του φέρονται αναμεμιγμένοι σε προηγούμενες υποθέσεις μεταφοράς όπλων, αλλά και εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, το πλοίο φέρεται να ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουρραχίμ Ντουντάρ, ο οποίος είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org