Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΦΙΣΑΣ
Η λαϊκή κινητοποίηση οδήγησε σε υποχώρηση την κυβέρνηση

Η Β. Παπανδρέου απέσυρε τελικά στη Βουλή τη διάταξη που θέσπιζε απαγορεύσεις στην προβολή της δράσης των κοινωνικών οργανώσεων

Κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος και την έντονη κοινοβουλευτική αντίδραση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση υποχώρησε και έτσι απέσυρε τη διάταξη που θέσπιζε απαγορεύσεις στην προβολή της δράσης των διάφορων κοινωνικών οργανώσεων.

Χτες, πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την «υπαίθρια διαφήμιση», η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανακοίνωσε ότι από το σχετικό άρθρο αφαιρείται η αναφορά στις «κοινωνικές δραστηριότητες», οι οποίες εντάσσονταν στις απαγορεύσεις της εμπορικής διαφήμισης και όπως ήταν προφανές αφορούσε την προπαγάνδα της δράσης συνδικάτων αλλά και άλλων συλλόγων και σε τελική ανάλυση και την ίδια την πολιτική διαφήμιση. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονταν και οι πολιτικές δραστηριότητες στις απαγορεύσεις, αλλά μετά την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι πολιτικές δραστηριότητες εξαιρέθηκαν.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο διατηρώντας τις απαγορεύσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες είναι αντισυνταγματικό και εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι η παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη έφερε αποτέλεσμα.

Είναι θετικό ότι έστω και την τελευταία ώρα αποσύρθηκε η πρόβλεψη για τις κοινωνικές δραστηριότητες, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά είπε ότι οι επιφυλάξεις παραμένουν, αφού σε άλλο άρθρο προβλέπεται η απαγόρευση ανάρτησης πανό και αεροπανό σε δρόμους και πλατείες. Τόνισε ότι αυτό στρέφεται κατά των διάφορων σωματείων και των δήμων, αφού αυτοί χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο προπαγάνδας και όχι φυσικά οι επαγγελματίες διαφημιστές.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες παραμένουν και αυτό γιατί κυοφορούνται νέα νομοσχέδια για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ παραμένει σε ισχύ και ο τρομονόμος, ο οποίος μάλιστα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φραγμό στη δράση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση με τις διατάξεις για την εμπορική διαφήμιση ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, υπενθύμισε μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η επέκταση της «ΠΕΤΡΟΛΑ», η δασοκτόνα πολιτική ή η οικοπεδοποίηση του Ελληνικού.

Υπενθύμισε δε, ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να βάλει μία τάξη στις παρανομίες των επαγγελματιών διαφημιστών, ενώ αντίθετα δικαζόταν και καταδικαζόταν μέλη κομμάτων και οργανώσεων για αφισοκόλληση.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και οι διατάξεις για τις «Συμπολιτείες δήμων και κοινοτήτων», που στην ουσία είναι ένα πρώτο βήμα για νέες αναγκαστικές συνενώσεις δήμων, για νέο «Καποδίστρια», ενώ υπάρχει στα συρτάρια και νέο νομοσχέδιο για το «νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Σήμερα, τόνισε, ακολουθείται η «σαλαμοποίηση» προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο εισηγητής είπε ότι σήμερα, τρία χρόνια μετά τον «Καποδίστρια», έχουν βγει τα συμπεράσματα και αποδεικνύεται ότι στην ύπαιθρο και την περιφέρεια συγκεντρώθηκαν περισσότερα προβλήματα. Συνεχίζεται, είπε, το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, ενώ προωθήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις, μεταφορά δραστηριοτήτων χωρίς παράλληλη χρηματοδότηση, ανταποδοτικότητα και νέες φορολογίες.

Με τις «Συμπολιτείες», είπε, γίνονται βήματα για τη συγκεντροποίηση της τοπικής εξουσίας σε λιγότερα χέρια, με την επιβολή στους δήμους να δημιουργήσουν συνδέσμους οι οποίοι και θα παίρνουν αποφάσεις για μια σειρά υπηρεσίες και αρμοδιότητες, ενώ χάνεται και η αντιπροσωπευτικότητα. Τέλος, διαφώνησε και με τις διατάξεις για τη δημοτική αστυνομία, τονίζοντας ότι κοντά στην ΕΛΑΣ και τους συνοροφύλακες που πλέον βρίσκονται παντού, δημιουργείται ένα ακόμα Σώμα, το οποίο θα στρέφεται κατά των δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σύζυγοι των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού, θα μπορούν να αποσπώνται σε υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή όπου υπηρετεί ο/η στρατιωτικός.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org