Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βροχή τα συχαρίκια σε έναν «ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο»

Στο φόντο και των αποφάσεων που πάρθηκαν προχτές στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για ενίσχυση της δράσης της λυκοσυμμαχίας σε όλα τα μέτωπα και πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, η πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης να υπηρετήσει τα τέτοια σχέδια τυγχάνει ...ευρείας αναγνώρισης στους ΝΑΤΟικούς κύκλους.

Χτες, μια μόλις μέρα μετά τη Σύνοδο, ο Ολλανδός Α/ΓΕΕΘΑ Tom Middendorp επισκέφτηκε επισήμως τη χώρα και το υπουργείο Αμυνας για επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τονίζοντας εκεί ότι η Ελλάδα αποτελεί «έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο».

Σημειωτέον, στη συζήτηση με τον Ελληνα ομόλογό του εστίασαν «στο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». Ενημερώθηκε, δε, για «τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Επίσης, «τη σκοπιμότητα συνέχισης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο». Ακόμα, «την υφιστάμενη άριστη συνεργασία με την Ολλανδία στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ)», αλλά και «τη συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στη θαλάσσια ασφάλεια επ' ωφελεία τόσο των κρατών - μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών». Αλλες δύο υποδομές του ΝΑΤΟ, ΚΕΝΑΠ και ΠΒΚ, που εδράζονται στη χώρα.

Υπό τα όμματα ανώτατου ΝΑΤΟικού

Σημειωτέον, το ΚΕΝΑΠ είχε την τιμητική του και κατά την πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX - CAX 2017», που διοργανώθηκε στο διάστημα 20-30/6 στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών της λεγόμενης «Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας» («Adriatic-Ionian Initiative» - ADRION), δηλαδή με μονάδες και προσωπικό από Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, που είχε την ευθύνη διοργάνωσης της φετινής άσκησης, κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν γυμνάσια, υπό τη βάση σεναρίου που απευθυνόταν σε «προκλήσεις θαλάσσιας ασφαλείας», ένα από τα βασικά προσχήματα του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη δυνάμεών του. «Διαπιστώθηκε, δε, η επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης, που ήταν η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας», άλλο ένα από τα ζητούμενα που βάζει συνεχώς μπροστά η λυκοσυμμαχία.

Η τελευταία φάση της άσκησης, η λεγόμενη «απενημέρωση» των στελεχών, έγινε στο ΚΕΝΑΠ παρουσία και του Διοικητού των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Maritime Command - MARCOM) Βρετανού αντιναυάρχου Clive Johnstone.

Νέα συνεκπαίδευση με δυνάμεις των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, τελειωμό δεν έχουν οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αμερικανικές, στη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες και στενότερη διασύνδεση με τα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, υπηρετώντας το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, χτες και προχτές, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο, συνεργασία - συνεκπαίδευση προσωπικού από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και το 10th Special Forces Group (SFG) των ΗΠΑ.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «προαγωγής γνώσεων και εμπειριών στη μεθοδολογία και διαδικασίες σχεδίασης τακτικών επιχειρήσεων, σε τεχνικές και τακτικές μάχης, καθώς και σε αντικείμενα ειδικής αναγνώρισης και αμφίβιων επιχειρήσεων με τη χρήση κλειστού κυκλώματος».

Εξάλλου, σε άλλο ένα δείγμα παροχής κάθε είδους τέτοιων υπηρεσιών, μέσα κι από την ανάληψη πόστων, στο διάστημα 26-30/6 πραγματοποιήθηκαν δύο πτήσεις παρατήρησης στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από πολυεθνική ομάδα επιθεωρητών από Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία, στο πλαίσιο της διεθνούς συνθήκης «Open Skies». Επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών ήταν στέλεχος του ΓΕΕΘΑ. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με ειδικό αεροσκάφος, το οποίο διατέθηκε από τη Ρουμανία.

Η διεθνής συνθήκη «Open Skies», στην οποία συμμετέχουν 34 κράτη, υπεγράφη το 1992, τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2002 και επισήμως έχει χαρακτήρα υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπώντας «στη διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των κρατών - μελών, μέσω εναέριων παρατηρήσεων», όπως αναφέρεται αρμοδίως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ