Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος τα αντιλαϊκά μέτρα για την αναδιάρθρωση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας

Την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2016 - 2017 υπέβαλε χτες στη Βουλή ο διοικητής της, Γ. Στουρνάρας

Eurokinissi

Την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2016 - 2017 υπέβαλε χτες στη Βουλή ο διοικητής της, Γ. Στουρνάρας
«Η σύμπλευση στον ίδιο στόχο καταδεικνύει ότι όντως δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν όρος sine qua non (απαραίτητη προϋπόθεση) για την έξοδο από την κρίση. Γι' αυτό διαδοχικές κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στήριξαν με την ψήφο τους μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση με βαρύ κοινωνικό κόστος».

Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη νομισματική πολιτική 2016 - 2017, που κατατέθηκε, χτες, από τον διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, η αντιλαϊκή πολιτική για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση, σε όφελος, βέβαια, του εγχώριου κεφαλαίου, όπως συμπεραίνει η έκθεση της ΤτΕ, «εφαρμόστηκε, με αυξομειούμενη ένταση από όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2017, αν και με διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

Σε αυτό το φόντο, οι προτεραιότητες της «επόμενης μέρας», σύμφωνα με την ΤτΕ, αφορούν σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με προσανατολισμό «σε ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης, που θα δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας», με κύρια βασικά στοιχεία, όπως:

Αμεση εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη, δηλαδή με παρεμβάσεις διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ως αντιστάθμισμα αναφέρονται η συγκράτηση και η αναδιάρθρωση των «μη παραγωγικών δαπανών» και η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και των εισφορών.

«Κόκκινα» δάνεια. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας». Στις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες καλούνται «να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, επιβραβεύοντας έτσι την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, «να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τιςμη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή».

Κρατικό χρέος. Την ίδια ώρα, οι «αβεβαιότητες» εκδηλώνονται πλέον στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους: «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται συνδρομή για να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος. Συνεπώς, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η δέσμευση των εταίρων για τη διατύπωση μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», καθώς, όπως τονίζεται στην έκθεση, «η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι».

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Την ίδια ώρα, η ΤτΕ κατεβάζει τον πήχη για την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2017 στο 1,6% από 2,7% στην προηγούμενη πρόβλεψη, επισημαίνοντας ότι «η αναπτυξιακή δυναμική που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του 2016, ανακόπηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω της αβεβαιότητας από την παρατεταμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενώ «η επενδυτική δαπάνη της οικονομίας επηρεάστηκε σημαντικά το δ' τρίμηνο του 2016 από την άνοδο της αβεβαιότητας, καθώς δημόσιες και ιδιωτικές επενδυτικές δράσεις φαίνεται ότι αναβλήθηκαν προσωρινά».

Επιπλέον εντοπίζονται αβεβαιότητες, καθώς, όπως λένε, «οι προοπτικές της οικονομίας συνδέονται αφενός με τυχόν αστοχίες ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς και αφετέρου με το εξωτερικό περιβάλλον, λόγω της ανόδου του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ