Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα ο ιστορικός περίπατος στην Καβάλα

Μπροστά στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι Οργανώσεις Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης της ΚΝΕ οργανώνουν σήμερα Σάββατο ιστορικό περίπατο στην πόλη της Καβάλας, με θέμα την πλούσια δράση της ΟΚΝΕ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις δεκαετίες του '20 και '30.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις: «Η Καβάλα ήταν από τις πόλεις όπου είχε αναπτυχθεί ισχυρό εργατικό κίνημα εκείνη την εποχή, με μεγάλη επιρροή των ταξικών δυνάμεων και σημαντική συμμετοχή της νεολαίας στις γραμμές του. Ταυτόχρονα, οι επαναστατικές ιδέες έβρισκαν απήχηση σε πλατιά, ευρύτερα τμήματα του λαού και της νεολαίας σε ολόκληρη την πόλη. Στόχος να αναδείξουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση άγνωστες - σε μεγάλο βαθμό - πλευρές της δράσης των νεολαίων κομμουνιστών της περιοχής μας, να τονίσουμε την ανάγκη για ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας σε όλες τις συνθήκες».

Ζητήματα που επιδιώκουν να αναδείξουν μέσα από τον περίπατο είναι:

  • Ο πρωτοπόρος ρόλος των Οργανώσεων Νεολαιών της Περιοχής στο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας, ο ρόλος που έπαιξαν στη συγκρότηση και μετέπειτα δράση της ΟΚΝΕ.
  • Η πρωτοπόρα δράση των ΟΚΝιτών στο μαθητικό κίνημα, με αναφορά στις δίκες το Μάη του '32 όπου δικάστηκαν με το «Ιδιώνυμο» 35 άτομα για τη διάδοση κομμουνιστικών ιδεών στο Γυμνάσιο Καβάλας, ανάμεσά τους και 25 μαθητές.
  • Η ανάδειξη ηρωικών φυσιογνωμιών της ΟΚΝΕ που έδρασαν στην περιοχή κι έπεσαν στον αγώνα.
  • Η γνωριμία με το καπνεργατικό κίνημα της περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των νεολαίων κομμουνιστών και στο ρόλο που έπαιξαν σε αυτό.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με ομιλίες και ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού, θα ακολουθήσει περίπατος σε σημεία της πόλης που συνδέονται με την Ιστορία του κινήματος και παιχνίδι για μαθητές, ενώ η επίσκεψη στην πόλη της Καβάλας θα ολοκληρωθεί με μπάνιο σε παραλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ