Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για τους απλήρωτους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση βουλευτών του προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας.

Σημειώνεται πως μόλις χτες και αφού εκατοντάδες νέοι από τις ΕΠΑΣ έμειναν απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε εντός της ερχόμενης βδομάδας θα πιστωθούν οι ατομικοί λογαριασμοί τους, ύστερα από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (27.06.2017). Στο μεταξύ, μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, οι απλήρωτοι σπουδαστές με τη στήριξη σωματείων προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και στην Αθήνα δίνουν ραντεβού την Τρίτη 4 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο.

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ αναδεικνύονται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Οπως τονίζεται, «τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται, όταν και εφόσον πληρώνονται, αναλογούν στο 75% του κατώτερου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, 17,12 ευρώ μεικτά από τα οποία ο εργοδότης καταβάλλει μόνο τα 6 ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών βαφτισμένα ως επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί από τους σπουδαστές αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά "μαύρα" για να τα βγάλουν πέρα.

Με προγράμματα που θα παρέχουν "τσάμπα" εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και μισθούς πείνας για τους νέους έχει σχεδιαστεί να "καταπολεμηθεί" η ανεργία στους νέους που έχει φτάσει στο 40%.

Τους αποκαλούν "εκπαιδευόμενους" και όχι εργαζόμενους, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν κανονικά ωράρια, καλύπτοντας πάγιες θέσεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δείχνει με τις πράξεις της, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τι εννοεί όταν μιλά για ανάπτυξη που στο όνομά της καλεί τον λαό και τη νεολαία να κάνει και άλλες θυσίες», σημειώνουν οι βουλευτές Χρ. Κατσώτης, Γ. Δελής, Γ. Λαμπρούλης, Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητώντας μέτρα ώστε: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι σπουδαστές και να τους καταβάλλονται κάθε μήνα. Να έχουν όλοι οι σπουδαστές, που κάνουν πρακτική άσκηση, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org