Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΥΝΑΙΚΑ
Πολλαπλάσιες οι δυσκολίες για τις γυναίκες

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών, κυρίως των νεαρών σε ηλικία, που εμπλέκονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ίδια ώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλάσιες δυσκολίες: Στιγματίζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Εξωθούνται στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τον εθισμό τους ή τον εθισμό του συντρόφου τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των τοξικοεξαρτημένων γυναικών, φαίνεται ότι η ζωή στη χρήση σε μεγάλο βαθμό συνυφαίνεται με εμπειρίες βίας και κακοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης για το 2016 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν το 1/3 των χρηστών είναι γυναίκες.
  • Μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα απεξάρτησης είναι γυναίκες. Την πρόσβαση των γυναικών στη θεραπεία περιορίζουν: Η έλλειψη υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο φόβος των γυναικών ότι, αν αναζητήσουν θεραπεία, μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού τους. Η υπεραντιπροσώπευση των ανδρών στα θεραπευτικά προγράμματα και η δυσκολία των προγραμμάτων να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των γυναικών.
  • Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είναι χρήστριες, τα ποσοστά βίας είναι μεγαλύτερα και ιδίως εάν οι εξαρτημένες γυναίκες είναι έγκυες ή εκδίδονται.
  • Εχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθμός των έγκλειστων γυναικών έχει αυξηθεί κατά 50%. Το 2015, οι γυναίκες κρατούμενες, είτε υπόδικες είτε καταδικασμένες, ήταν περισσότερες από 700.000. Σε αρκετές χώρες τα παιδιά υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στον εγκλεισμό, είτε να μείνουν άστεγα.
  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα με ναρκωτική δράση ή κατά του άγχους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για κατάχρηση αυτών των ουσιών.
  • Η χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, λιποβαρή μωρά και επιλόχεια αιμορραγία, ενώ συνδέεται και με υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Τα παιδιά που εκτίθενται σε περιβάλλον χρήσης ουσιών διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, όπως και παραμέλησης.
  • Η διπλή διάγνωση, η συνύπαρξη, δηλαδή, εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής, κατάσταση που διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται δυσκολότερα, είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη(2016-08-03 00:00:00.0)
Σημαντικά στοιχεία για τα ναρκωτικά στη χώρα μας(2015-05-21 00:00:00.0)
Προωθεί τη δημιουργία «Εποπτευόμενων Σταθμών»(2014-11-21 00:00:00.0)
Εικόνες απ' το μέλλον...(2011-06-01 00:00:00.0)
Κακοποιούνται 30.000 παιδιά(2005-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ