Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνέχεια στις βίαιες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης

Καθώς η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα συνεχίζει τις βίαιες συγκεντρώσεις και την προσπάθεια αποκλεισμού δρόμων σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας Καράκας και άλλες πόλεις, ανακοινώθηκε χτες ότι βρέθηκε το ελικόπτερο, που με πιλότο τον αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων και επικεφαλής των εναέριων επιχειρήσεων της αστυνομίας Οσκαρ Πέρες, επιτέθηκε την Τρίτη στα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Καράκας, ρίχνοντας χειροβομβίδες και ανοίγοντας πυρ. Το ελικόπτερο βρέθηκε εγκαταλειμμένο στη βόρεια παράκτια επαρχία Βάργκας κοντά στην πόλη Οσμα. Ο αξιωματικός με καριέρα και ηθοποιού σε ταινίες δράσης, αναζητείται και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα αν όντως εκπροσωπεί μια «συμμαχία αστυνομικών, στρατιωτικών και πολιτών, εθνικιστών και πατριωτών» όπως ισχυρίστηκε «κατά της τυραννίας Μαδούρο». Πάντως, οι αρχές ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενόψει της διαδικασίας των εκλογών στις 30 Ιούλη της λεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης. Στη βασική επιχειρηματολογία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο είναι ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε «εθνική συνεννόηση και διάλογο, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη».

Ωστόσο, η αντιδραστική αντιπολίτευση επιμένει στη μη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, ενώ χτες έγινε γνωστό ότι στην περιοχή Σούλια - άντρο της αντίδρασης - την Τετάρτη το βράδυ, ομάδες κουκουλοφόρων έκαψαν τον 33χρονο Χοσέ Μπράβο, γιατί διαμαρτυρήθηκε την ώρα που επιχειρούσαν να στήσουν οδόφραγμα σε γειτονιά του Μαρακαΐμπο. Και σε άλλες περιοχές όπως στη Λάρα ή το Μπαρκισιμέντο υπήρξαν επιθέσεις σε δημόσιες υποδομές.

Ταυτόχρονα, σε μια άλλη εξέλιξη, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την Τετάρτη, να αναστείλει τη δραστηριότητα της Γενικής Εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Λουΐζα Ορτέγκα, η οποία έχει κληθεί σε δημόσια ακρόαση στις 4 του Ιούλη, γιατί δεν ασκεί διώξεις ενάντια σε όσους δημιουργούν βίαια επεισόδια. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και πάγωμα των λογαριασμών της και των περιουσιακών στοιχείων της. Η Ορτέγκα προέρχεται από το στρατόπεδο των δικαστικών που υποστήριζαν τον Τσάβες, ωστόσο τώρα έχει διαφοροποιηθεί και εκφράζει την άμεση διαφωνία της για τη Συντακτική Συνέλευση. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα χαρακτηρίζονται από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης που έχει επιδεινώσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και δεν αντιμετωπίστηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τελευταίων 15 χρόνων, ενώ η κλιμάκωση της επιθετικότητας της αντίδρασης έχει τη στήριξη και του αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για «όλα τα σενάρια» δηλώνει η κυβέρνηση Μαδούρο(2017-08-24 00:00:00.0)
Εν μέσω κυβερνητικών και αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων(2017-08-05 00:00:00.0)
«48ωρη γενική απεργία» ενόψει εκλογής την Κυριακή(2017-07-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση(2017-05-23 00:00:00.0)
Συμμετέχει στη διαδικασία Συντακτικής Συνέλευσης με δικές του προτάσεις(2017-05-11 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε νέα προβοκάτσια(2014-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ