Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχές το δράμα των λαθρομεταναστών

Πέρασε ακριβώς μία βδομάδα, από τότε που 350 λαθρομετανάστες πετάχτηκαν ταλαιπωρημένοι κι εξαθλιωμένοι στο Μαντούδι, κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης, μιας πιο αξιοπρεπούς ζωής. Πέρασε μία βδομάδα, από τότε που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία και απίστευτα νούμερα για τη δράση των δουλεμπόρων, που με την ανοχή κυβερνήσεων θησαυρίζουν, πατώντας στις ελπίδες αυτών των ανθρώπων. Κι ήρθαν χθες δύο ακόμα ειδήσεις να φέρουν στο προσκήνιο, εκ νέου, το δράμα άλλων 69 Κούρδων και οχτώ Αφγανών. Η ιστορία της λαθρομετανάστευσης δείχνει, πλέον, να μην έχει τέλος...

Συγκεκριμένα, χθες νωρίς το πρωί το Λιμενικό εντόπισε, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια του Λαυρίου, ένα ιστιοφόρο - τύπου καταμαράν - με αυστριακή σημαία, που έφερε το όνομα «Tacita». Στο ιστιοφόρο, που κατευθυνόταν στην Εύβοια, βρίσκονταν 69 λαθρομετανάστες, όλοι Κούρδοι απ' το Ιράκ. Ανάμεσά τους έξι γυναίκες και εννέα παιδιά... Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι δουλέμποροι, ο 29χρονος Αντίλ Μπεκτάς, που ήταν και ο κυβερνήτης του σκάφους και ο 32χρονος Γκιλμάζ Αμπιτέρ. Και οι δύο αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Αθηνών, ενώ οι 69 λαθρομετανάστες - πολύ πιθανόν, λόγω καταγωγής, να βρίσκονται ανάμεσά τους και πολιτικοί πρόσφυγες - μεταφέρθηκαν σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου Λαυρίου.

Η δεύτερη είδηση ήρθε από την Κω. Επίσης χθες το πρωί άνδρες της λιμενικής αρχής του νησιού εντόπισαν οχτώ λαθρομετανάστες αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι προσπάθησαν να αποβιβαστούν στην ακτή Σκανδαρίου. Και οι οχτώ επέβαιναν σε δύο κωπήλατες πνευστές σχεδίες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, κατά την αυτόφωρη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ