Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ - ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Κλιμακώνουν την επίθεση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Με ιδιαίτερη ένταση κλιμακώθηκε και χτες η επίθεση όλων των επιτελείων του συστήματος - από κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, μερίδα δημάρχων, αστικά ΜΜΕ και κρατικούς μηχανισμούς - ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Προχωρά η απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων

Μέσα σε αυτήν τη συντονισμένη επίθεση ξεχωρίζει η ενέργεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής να ζητήσει από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ την απόφαση για την απεργία και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας των μελών της, στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Για το ζήτημα αυτό ο Βασίλης Πετρόπουλος, στέλεχος της ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, δήλωσε τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επιχειρείται από τους μηχανισμούς του κράτους με την επιστολή που έστειλε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ζητώντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων που αποφάσισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΠΟΕ - ΟΤΑ και τα στοιχεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατικοί μηχανισμοί καταστολής κινούνται στην κατεύθυνση του εκφοβισμού και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Το έχουμε βιώσει και σε παλιότερες κινητοποιήσεις. Εντάσσονται σε μια προσπάθεια να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Την απάντηση θα την πάρουν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα».

Συκοφαντίες και απειλές για χρήση «όλων των διαθέσιμων μηχανισμών»

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ακόμα και ο στρατός για την αποκομιδή των απορριμάτων άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού πρώτα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας» αν συνεχιστεί η απεργία, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση και αν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το στρατό, αντί άλλης απάντησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς.

Είχε προηγηθεί η απροκάλυπτη προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους και να δοθεί τροφή στον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού προσπάθησε να εμφανίσει την κινητοποίηση ως υποκινούμενη από τη ΝΔ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η απεργία δεν αφορά πλέον την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμβασιούχων αλλά ούτε και την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Αντίθετα, στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία αλλά και τους ίδιους τους συμβασιούχους»...

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την άλλη συκοφαντία που εξαπολύει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση σε βάρος των αγωνιζόμενων συμβασιούχων, ότι «η επιλογή να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, χωρίς συγκεκριμένο επίδικο, εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους». Ολα αυτά όταν η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αλλά με την πολιτική της και τις δρομολογούμενες χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στρώνει ακόμα περισσότερο το δρόμο στην είσοδο ιδιωτών καπιταλιστών.

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά ως προς αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, μιλώντας χτες στον ρ/σ ΣΚΑΪ εμφανίστηκε να δηλώνει ανέξοδα, γενικώς και αορίστως, πως... «νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» αλλαγή του νόμου του 2011 που επιτρέπει την είσοδο εργολάβων στην καθαριότητα...

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Σε μοιρασμένους ρόλους και στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, η... «υποκινήτρια των κινητοποιήσεων» (!) ΝΔ απηύθυνε νέες υποδείξεις στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, επικαλούμενη και αυτή τη δημόσια υγεία, ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει την κυβέρνηση «να βρει τη δύναμη να πράξει αυτό που πρέπει».

Μιλώντας για «χαοτική κατάσταση με τους τόνους σκουπιδιών που απειλούν τη δημόσια υγεία», ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Κικίλιας, απαίτησε από τους εργαζόμενους «να γυρίσουν στη δουλειά τους, γιατί προέχει η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας», ενώ επανέλαβε ότι «η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένη λύση συνολικά, για το οξυμένο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων» με πιο εκτεταμένη εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την καθαριότητα, για συμπράξεις των δήμων με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, τραμπουκισμοί και αναθέσεις σε ιδιώτες

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και από μερίδα δημάρχων και από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρούν να στήσουν.

Στο δήμο Βόλου, χτες νωρίς το πρωί, σε αμαξοστάσιο του δήμου, απεργοσπάστης έριξε το δίκυκλο όχημά του πάνω σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τον αγώνα τους, τραυματίζοντας την Εύη Καρυδάκη, γγ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, και δύο συμβασιούχους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει στήσει το σκηνικό όχι μόνο να "ανθίσουν" οι παραχωρήσεις - τύπου Μπουτάρη - στα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, αλλά και μαφιόζικες τακτικές δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών (...) Το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων δηλητηριάζει συνειδήσεις και θολώνει τη σκέψη "συναδέλφων", όπως του Νίκου Παλέντζα, την ενέργεια του οποίου να ρίξει το δίκυκλο όχημά του σε όσους παλεύουν και συμπαραστέκονται σ' αυτόν τον δίκαιο αγώνα (...) καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε».

Την επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αποκαλύπτει τη στάση της δημοτικής αρχής που στα λόγια κόπτεται για τους συμβασιούχους, αλλά στην πράξη οργανώνει ομάδες απεργοσπαστών, προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις (...) Εξάλλου, η δημοτική αρχή Βόλου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όπως και άλλων υπηρεσιών».

Στο δήμο Γρεβενών, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, ο δήμαρχος «διάλεξε (...) να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση σε σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Γρεβενών, φτιάχνοντας έτσι απεργοσπαστικό μηχανισμό την ώρα που υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι θα τους συμπαρασταθεί. Η σύμβαση προβλέπει το ποσό των 12.400 ευρώ για 200 τόνους απορριμμάτων (50 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ). Η τιμή αυτή δείχνει τι πρόκειται να συμβεί, αν δοθεί η καθαριότητα στους ιδιώτες».

Την ίδια ώρα, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τον ενορχηστρωμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό που συγκρότησε τις τελευταίες μέρες η δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλείου, ως υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, με πρόθυμους συμπαραστάτες τις εισαγγελικές αρχές, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το ΔΣ του σωματείου καθαριότητας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Δίου - Ολύμπου καταγγέλλει «τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης να κατατρομοκρατήσει και να εκφοβίσει συμβασιούχους στην καθαριότητα με απειλές, μηνύσεις και εισαγγελείς υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org