Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμιά υποχώρηση από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από τον καύσωνα

Ανακοίνωση - κάλεσμα στα συνδικάτα, για την προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας

Οι υπαίθριες εργασίες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες τις μέρες με καύσωνα, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων
Οι υπαίθριες εργασίες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες τις μέρες με καύσωνα, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων
Να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, καλεί τα ταξικά συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ενόψει της προβλεπόμενης μεγάλης ανόδου της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών), οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές», ιδιαίτερα κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να μη διακοπεί η παραγωγή, να πιαστούν οι προθεσμίες παράδοσης των εμπορευμάτων, «να εξυπηρετηθεί ο πελάτης» και άλλα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αυξημένους κινδύνους στους εργασιακούς χώρους, που σχετίζονται με καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων, αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κ.τ.λ.).

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Για την εργοδοσία, η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα από την κολοβή σημερινή νομοθεσία».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

«Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Ειδικότερα για τους χώρους δουλειάς καλεί τα συνδικάτα να διεκδικήσουν:

 • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.
 • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.
 • Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ασφυκτικές.
 • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πλήρη καταβολή του μεροκάματου.
 • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
 • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
 • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
 • Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
 • Επαρκή γενικό εξαερισμό, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
 • Επαρκή ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή φρέσκου αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
 • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
 • Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κ.τ.λ.).
 • Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Απαιτείται επομένως η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των ταξικών σωματείων, των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, να τα μαζικοποιήσουν και να παλέψουν για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους, να παλέψουν για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία (κλαδικά και εργοστασιακά) είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαιτήσουν μέτρα προστασίας ενόψει καύσωνα (2017-06-28 00:00:00.0)
Εκατοντάδες νεκροί από ηλίαση (2015-05-26 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα (2012-08-09 00:00:00.0)
Ζητά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα (2010-08-13 00:00:00.0)
«Καύσωνας» κινδύνου και αδιαφορίας (2000-07-09 00:00:00.0)
Οδηγίες πρόληψης σε υψηλές θερμοκρασίες (2000-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org