Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ο «Εξάντας» πλούτισε την αξιέπαινη, πολυάριθμων τίτλων, καλαίσθητη και πανόδετη σειρά «Αρχαίοι συγγραφείς» με τα βιβλία: «Διογένης ο κυνικός» (ο Διογένης έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην Κόρινθο και την Αθήνα. Ο Πλάτωνας τον χαρακτήριζε «μαινόμενο Σωκράτη»). Μετάφραση Νίκος Τούσης. Το έργο του διαδόχου του Αριστοτέλη στην Περιπατητική Σχολή Θεόφραστου «Χαρακτήρες (Αρίστων ο Κείος - Για την αλαζονεία. Σάτυρος - Περί χαρακτήρων)» (μετάφραση Σταύρος Γκιργκένης).

- Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε το ιστορικό της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πολύμνιας Αθανασιάδη «Ιουλιανός (Μια βιογραφία)» (καλλιτεχνική επιμέλεια Λίκας Φλώρου). Ο τόμος (357 σελ.) εικονογραφείται με 25 ασπρόμαυρες και 15 έγχρωμες φωτογραφίες.

- Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας - Τμήμα Υποστήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1 - Πλ. Σκρα, 55132 Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, Συγγρού 56 - 11742 Αθήνα) κυκλοφόρησε: Τον τόμο (σελ. 440) «Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης δεύτερης γλώσσας: Αρχές - Προβλήματα - Προοπτικές» σε επιμέλεια Νιόβης Αντωνοπούλου - Αναστάσιου Τσαγγαλίδη - Μαρίας Μουμτζή. Το βιβλίο που απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης δεύτερης και μητρικής γλώσσας, περιέχει 56 εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων. Τον τόμο «Γλώσσα, Γλώσσες στην Ευρώπη» και περιλαμβάνει κείμενα έξι Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

- Το «Εντός» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο διηγημάτων της δημοσιογράφου και συγγραφέως Κούλας Καραμηνά - Πόθου «Βγαίνω, τα φυλάς», το οποίο ξαναγυρνά σε ανθρώπινες εποχές, γειτονιές και αξίες που «πνίγηκαν» από την άναρχη, τερατώδη δόμηση, την αντιπαροχή, την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής.

- Το «University Studio Press» κυκλοφόρησε τη μελέτη του Λουίτζι Ζόγια «Υβρις και Νέμεσις (Ψυχολογία και όρια της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού)» (μετάφραση - επιμέλεια Μελής Μελετιάδης).

- Ο Π. Τραυλός κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αμορι ντε Ριανκούρ «Γυναίκες και εξουσία» (αναφέρεται σε επώνυμες γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα). Μετάφραση Νέστορας Χούνος.

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του Γάλλου ελληνιστή, προέδρου του Γαλλικού Ινστιτούτου του Αρχαίου Θεάτρου Πασκάλ Τιεσί «Ο Αριστοφάνης και η αρχαία κωμωδία» (μετάφραση Γ. Φ. Γαλάνης. Το μυθιστόρημα του Μάριο Βάργκας Γιόσα «Μητριάς εγκώμιο» (μετάφραση Χριστίνα Θεοδωροπούλου). Το μυθιστόρημα του Λέζλι Πόουλς Χάρτλυ «Ο σοφέρ της λαίδης Φράνκλιν» (μετάφραση Φώντας Κονδύλης).

- Ο «Ενάλιος» κυκλοφόρησε: Το ιστορικό δοκίμιο του Μάθιου Ντίλον «Προσκυνητές και ιερά προσκυνήματα στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Γιώργος Κουσουνέλος). Το βιβλίο της καθηγήτριας Κοινωνιολογίας Ζερμέν Γκριν «Ολοκληρωμένη γυναίκα» (μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη).

- Ο «Κέδρος» κυκλοφόρησε: Μετά θάνατον, το βιβλίο του αξέχαστου Νίκου Μπακόλα «Το ταξίδι που πληγώνει (και άλλα διηγήματα)». Το πολιτικό μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Ουρουγουανού Εδουάρδο Γκαλεάνο «Το βιβλίο των εναγκαλισμών» (μετάφραση Μελίνα Παναγιωτίδου). Το ιστορικό μυθιστόρημα της Σέρβας Λιλιάνα Χαμπιάνοβιτς Τζόνροβιτς «Μνήμες γυναικών» (μετάφραση Σλομποντάνκα Ζίλιχ). Το βιβλίο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου «Παράθυρο στον ήλιο» (αφηγηματική απόδοση Μυρτώ Κόντοβα).

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε το βιβλίο της ηθοποιού Σπεράντζας Βρανά «Ο οργανισμός του μπράβο» (αφορά την πορεία της ελληνικής επιθεώρησης. Το βιβλίο εικονογραφείται με φωτογραφίες ηθοποιών και παραστάσεων).

- Ο «Μανδραγόρας» κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή του Σταύρου Μίχα «Θηρευτής εκτός ορίων».

- Ο γνωστός διατροφολόγος Κώστας Μπαζαίος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τι να φάμε σήμερα; (με οδηγίες για το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο)» (εικονογραφημένος οδηγός διατροφής για όλες τις ημέρες του χρόνου) (εκδόσεις «Υγεία», Ιουλιανού 15, τηλ. 88.34.881).

- Τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνης κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα της Νίνε Μοατί «Αυτά που θέλει η αγάπη» (μετάφραση Βέρα Δαμόφλη). Το μυθιστόρημα της Ρονθάν Λουμ Μακούν «Χίλια κομμάτια χρυσού» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας).

- Η «Εριφύλη» κυκλοφόρησε το ποιητικό βιβλίο του Θ. Π. Ζαφειρίου «Αντίγραφα χωρίς πρωτότυπο» Θ. Π. Ζαφειρίου: Τριπόλεως 26, 15231 Κ. Χαλάνδρι).

- Κλυταιμνήστρας Τζαβάρα «Στη δίνη του πεπρωμένου» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Νουμάς» - Πύργος 2000).

- Τάκη (Δημ.) Π. Χιουρέα (προέδρου ΣΕ Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας (Επαρχιωτών): «Η ζωή στην Καλαμάτα και την περιοχή της (Η ελληνική επαρχία)» (διάθεση βιβλιοπωλείο Δημ. Παπαδήμα, Ιπποκράτους 8).

- Τάσου Γκάγκα «Μια τυχαία συνάντηση» (μυθιστόρημα, εκδόσεις «Οδός Πανός»).

- Σταύρου Βλοντάκη «Τα κατορθώματα του αστυνόμου Γιαλαντζή (αστυνομικά ευθυμογραφήματα)» (Αθήνα 2001).

- Νίκου Καραβέλου «Τόπος καταγωγής» (ποίηση, Αθήνα 2000).

- Λευτέρη Γ. Ροδουσάκη «Μετεωρίτες» (ποιήματα, Αθήνα 2001).

- Τούλας Μπούτου «Ο έρωτας ήρθε το φθινόπωρο» (μυθιστόρημα, Τ. Μπούτου: Ακτή Τρ. Μουτσοπούλου 8, 18535 Πειραιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ