Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις

Πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στις 20 Ιούλη

Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων, ενώ κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα είχαν απευθύνει σχετικό κάλεσμα.

Η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, και τους καλεί να πουν «φτάνει πια». Οπως υπογραμμίζει, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» του τουρισμού, η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, με ατελείωτα ωράρια και συνθήκες εντατικοποίησης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καλούμε κάθε συνάδελφο, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, τη σχέση εργασίας, τη χώρα που κατάγεται, να κάνει το βήμα, να σπάσει το φόβο, να μπει μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Να βάλουμε τα δυνατά μας για να βγει στο προσκήνιο η αλήθεια για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, που τάχα ωφελεί τους εργαζόμενους. Να βγει στο προσκήνιο ότι πίσω από τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, πίσω από τη χλιδή των υπερσύγχρονων ξενοδοχείων και κέτερινγκ, κρύβεται η άγρια εκμετάλλευση που δεχόμαστε. Κρύβεται η σύγχρονη σκλαβιά των συμβάσεων μιας μέρας και των δουλεμπορικών γραφείων, κρύβονται οι μισθοί των 500 και 400 ευρώ, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά. Ηρθε η ώρα να καταλάβουν ότι χωρίς εμάς δε δουλεύει κανένα ξενοδοχείο, κανένα κέτερινγκ, καμία επιχείρηση».

Τη στήριξή του στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στην οποία έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, εκφράζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως στη Ζάκυνθο το ένα «πεντάστερο» ξενοδοχείο ανοίγει μετά το άλλο, όμως η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν εφαρμόζεται, με τους εργοδότες να επικαλούνται ως πρόσχημα ότι δεν ανήκουν στην εργοδοτική ένωση. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς εξαθλίωσης, από το πρωί μέχρι το βράδυ, εφτά μέρες τη βδομάδα. Καταγγέλλει ακόμα την πρακτική των επιχειρήσεων να «κολλούν» μόνο 100 ένσημα σε κάθε εργαζόμενο, ακόμα κι αν οι μέρες εργασίας μέσα στη σεζόν ξεπερνούν τον αριθμό αυτό.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά στήριξη στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και για το σκοπό αυτό θα αναλάβει πρωτοβουλίες με φορείς και σωματεία του νησιού, καθώς και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, που επίσης υποφέρουν από τη γιγάντωση των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Στην απεργία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ στο Βόλο. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχουν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Υπενθυμίζει τα δύο πρόσφατα θανατηφόρα «ατυχήματα» διανομέων σε Αθήνα και Λάρισα, καλεί τους εργαζόμενους «να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ