Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εξετάζει εργαλεία και μέσα υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Την ανάγκη «να ξεκινήσει μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ο Ντ. Τουσκ

Copyright 2017 The Associated

Την ανάγκη «να ξεκινήσει μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ο Ντ. Τουσκ
Μετανάστευση, ασφάλεια - άμυνα, ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα και Brexit εξετάζει, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, σε συνεδρίασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ).

Στην πρόσκλησή του στους αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΣ, Ντ. Τουσκ, υποστηρίζει, επικαλούμενος εκλογικά αποτελέσματα σε μια σειρά χώρες, την «επιστροφή της ΕΕ μάλλον ως λύση, όχι ως πρόβλημα», μιλάει για ενίσχυση της ενότητας, παρά κι ενάντια στους οφθαλμοφανείς ανταγωνισμούς και στην όξυνση των αντιθέσεων. Εξάλλου, και ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη να μην εφησυχάσει η λυκοσυμμαχία, κυρίως ως προς την ανάγκη αναστήλωσης του κύρους της στα μάτια των λαών: «Πρέπει να αποδείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των γεγονότων που συντρίβουν και τρομάζουν», αναφέρει.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ιεραρχεί την «ασφάλεια» σε προτεραιότητα για την ΕΕ, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των μέτρων καταστολής και αυταρχισμού στο εσωτερικό της ΕΕ και της πολεμοκάπηλης δράσης της στο εξωτερικό, στο όνομα του ότι «η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή» και της διαπίστωσης για «νέο κύμα εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης». Υποδεικνύει δε προς αντιμετώπιση την «τρομοκρατική προπαγάνδα» μέσα απ' το διαδίκτυο και προτρέπει σε ενθάρρυνση της βιομηχανίας «να αναπτύξει εργαλεία που θα εντοπίζουν και θα αφαιρούν αυτόματα το περιεχόμενο που εξαπλώνει τρομοκρατικό υλικό ή υποκινεί τη βία».Συστήνει ακόμα «να ξεκινήσει μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας», που μεταφράζεται, όπως εξηγεί, σε «έργα που αναπτύσσουν τις αμυντικές δυνατότητες έως πιο απαιτητικά καθήκοντα όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Αυτό, υποστηρίζει, θα διακηρύξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και θα αποδείξει την ευθύνη της για τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ «θα δείξει ότι δεν προωθούνται διαφορετικές ταχύτητες, αλλά ένας τρόπος δουλειάς που θα επιτρέψει σε ολόκληρη την ΕΕ να αποκτήσει τη σωστή ταχύτητα».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, προτρέπει σε επανεξέταση της κατάστασης στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή και σε μεγαλύτερη ακόμα οικονομική στήριξη για τη λειτουργία της ακτοφυλακής στη Λιβύη.

Τέλος, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο» και ότι τα εργαλεία που απαιτούνται για την εμπορική άμυνα είναι αποτελεσματικά.

Αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Αμέσως μετά θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσει και η μεταφορά δύο ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα τη Βρετανία σε άλλες χώρες.

Σχέδιο «Μερκρόν» για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου

Χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στο μεταξύ, παρουσιάζοντας το σχέδιο Γερμανίας - Γαλλίας για το «μέλλον της Ευρώπης» (σ.σ. «σχέδιο Μερκρόν» - από Μέρκελ και Μακρόν), αναφέρει πως ο κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη πρόκειται «να χρηματοδοτεί επενδύσεις για το μέλλον, να χορηγεί βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης και με αυτόν τον τρόπο να βοηθά ασθενείς χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα, να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις».

Τα περί ενίσχυσης, βέβαια, δεν αφορούν τους λαούς που θα συνεχίσουν να πληρώνουν «το μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης και ανάπτυξης, αλλά το κεφάλαιο, με το σχέδιο, σύμφωνα με όσα λέγονται, να «στοχεύει στη μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης», ως στοιχείο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά.), σε μια περίοδο μάλιστα που αυτοί οι ανταγωνισμοί ολοένα και οξύνονται, όπως και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα «Ταμείο για την άμυνα, ευρωπαϊκή εισαγγελία και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών», σημειώνει το δημοσίευμα, μια μέρα μετά την προχτεσινή ομιλία της Αγκελα Μέρκελ στο Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), όπου αναφέρθηκε στον κοινό υπουργό Οικονομικών και στον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, απαραίτητα στοιχεία είναι η «μεταρρυθμιστική πειθαρχία», η «ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων» και νέα εργαλεία «για ανθεκτικότερη Ευρωζώνη», ενώ, όπως είπε, στα σχέδια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και «ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ