Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πανηγυρικοί τόνοι για την αντιλαϊκή συμφωνία

Eurokinissi

Με έμφαση στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και επιβεβαιώνοντας ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά μόνο για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε χτες το στίγμα των αποφάσεων του Eurogroup και του κλεισίματος της δεύτερης «αξιολόγησης», μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Ετσι ακριβώς εξηγείται και η αποστροφή του πρωθυπουργού, ότι κριτήριο της «επιτυχίας» που, κατ' αυτόν συνιστά η συμφωνία, είναι το πώς κρίνεται «από τους καθ' ύλην αρμόδιους, δηλαδή από αυτούς που θα κληθούν σύντομα να ξαναεμπιστευθούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στην Ελλάδα και στα ελληνικά ομόλογα»!

Επιχαίροντας για το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος και μίλησε για μια συμφωνία που «(...) περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, αλλά κυρίως κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα μπορέσει μέσω της μόχλευσης υπαρχόντων αλλά και νέων κεφαλαίων, να κατευθύνει, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διευκολύνσεις, πόρους σε ειδικά και επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια (...) ήδη προετοιμάζουμε συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις δράσεων, τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το σημαντικότερο όμως (...) έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πλέον δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές (...) που θα πάρει τη μορφή ενός αποθεματικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παν ενδεχόμενο. Αυτή η απόφαση είναι ίσως η πιο σημαντική, γιατί αίρει κάθε αβεβαιότητα...».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιας και είναι γνωστό πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προϋποθέτει τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και μνημόνια διαρκείας, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι στην ανάκαμψη «θα ξεχάσουμε την εφιαλτική αναφορά σε κόφτες και στην ανάγκη λήψης μέτρων»! Εσπευσε να προσθέσει, ξεκόβοντας κάθε σκέψη ανάκτησης απωλειών ή ικανοποίησης κάποιων απ' τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων: «Βεβαίως, με την ταυτόχρονη χρηστή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα».

Ακόμα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που «παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κύματος, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μεταφράζεται και σε εκκίνηση συγκεκριμένων επενδύσεων. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ρευστότητα, ζεστό χρήμα που εισρέει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία». «Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι απλά να διαχειριστούμε αυτό το μομέντουμ, αλλά να το αξιοποιήσουμε αυτό το μομέντουμ».

Για τη σωστή αξιοποίηση του «μομέντουμ» υπέδειξε στους υπουργούς του «να υποστηριχθούν συγκεκριμένα παραγωγικά επενδυτικά σχέδια, στη βάση ενός στοχευμένου και ανά περιφέρεια δομημένου προγράμματος. Ενός εθνικού αναπτυξιακού πλάνου». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την προγραμματισμένη διεξαγωγή των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, ώστε «να καθοριστούν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής, αξιοποιώντας άμεσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και της κάθε Περιφέρειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ