Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συνεχίζεται η πολυδιάστατη κρίση

ΝΤΟΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση με το Κατάρ. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουαρ Γκάργας, ότι η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει «χρόνια». Στις εξελίξεις επιδρούν διάφορες δυνάμεις, προσδοκώντας ότι θα ευνοηθούν οι δικές τους προτεραιότητες, στο πλαίσιο των γενικότερων γεωπολιτικών και ενεργειακών σχεδιασμών σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ετσι, η Τουρκία, μετά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που άρχισαν κοινά γυμνάσια με Καταριανούς στρατιώτες, χτες έστειλε στην Ντόχα και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών MUSIAD, Αμπντουραχμάν Καάν, ο πρόεδρος της εταιρείας «Sur International Investment Company» Οκτάι Ερκάν, ο αντιπρόεδρος των τουρκικών αερογραμμών Αντέμ Κεϊλάν, αρμόδιος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κύπρου.

Η αποστολή είχε συνάντηση με Καταριανούς επιχειρηματίες, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η σημαντική βοήθεια της Αγκυρας από την αρχή της κρίσης και συζητήθηκε πώς θα δυναμώσει η διμερής οικονομική συνεργασία, ειδικά στον τομέα των Τροφίμων, των Φαρμάκων αλλά και των Κατασκευών.

Τέλος, από τη μεριά της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα ότι η ΕΕ έχει «άμεσο συμφέρον» για επίλυση της κρίσης και κάλεσε όλες τις πλευρές «να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευτούν για απευθείας διάλογο».

Τη ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς Σαλμάν έχρισε αιφνιδίως πρώτο διάδοχο του θρόνου τον νεαρότερο γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που διατελεί υπουργός Αμυνας και επικεφαλής σημαντικού χαρτοφυλακίου μεταρρυθμίσεων της οικονομίας και ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού κολοσσού «Αramco». Η εξέλιξη σήμανε παραμερισμό του πρίγκηπα και ανιψιού του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του διαδόχου του θρόνου με βασιλικό διάταγμα.

Ο 31χρονος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε διακριθεί τα τελευταία χρόνια με τις αποφάσεις του για επίθεση σε βάρος της Υεμένης, με απώτερο στόχο την ανακοπή ή μείωση της εκεί αυξανόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ